Kwalifikacja cząstkowa na poziomie czwartym Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji

Wykonywanie usług kelnerskich

Status: włączona funkcjonująca
Rodzaj: cząstkowa
Kategoria: szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK: 2012-09-01
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji: Świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie

Informacje o kwalifikacji

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Do egzaminu przystąpić mogą: uczniowie i absolwenci technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie danej kwalifikacji lub osoby, które dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Świadectwo ukończenia gimnazjum albo ukończenie 18 roku życia

Kwalifikacje poprzedzające

Świadectwo ukończenia gimnazjum

Inne warunki

Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności

Absolwenci dotychczasowego czteroletniego technikum - do zakończenia roku szkolnego 2024/2025, Osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy - do dnia 31 października 2025 r

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego

Kod kwalifikacji (do 2020 roku)

4C01700155

Kod kwalifikacji (od 2020 roku)

12113

Efekty uczenia się

Zestawy efektów uczenia się

1) Sporządzanie potraw i napojów

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. dobiera metody i techniki sporządzania potraw i napojów

2. dobiera sprzęt i urządzenia do sporządzania potraw i napojów

3. dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów

4. dokonuje oceny organoleptycznej potraw i napojów

5. monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point)

6. ocenia jakość surowców spożywczych

7. określa warunki przechowywania żywności

8. przestrzega procedur i stosuje instrukcje stanowiskowe systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas sporządzania i ekspedycji potraw i napojów

9. sporządza potrawy i napoje zgodnie z recepturami

10. wykonuje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów

11. wykonuje czynności związane ze wstępną obróbką surowców do sporządzania potraw i napojów

2) Obsługiwanie gości

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. dobiera metody serwowania potraw i napojów

2. dobiera urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów

3. doradza gościom w wyborze potraw i napojów

4. nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości

5. obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami

6. ocenia jakość oraz estetykę potraw i napojów

7. określa predyspozycje, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań zawodowych kelnera

8. opracowuje karty menu

9. planuje czynności związane z obsługą gości

10. przyjmuje i rejestruje zamówienia gości

11. rozróżnia stanowiska pracy i systemy obsługi kelnerskiej

12. sporządza potrawy i napoje w obecności gości

13. wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usługi

14. wykonuje czynności związane z realizacją zamówień room service

15. wykonuje usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
2
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
3
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
4
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
5
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
6
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
7
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
8
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
9
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Edukacji
Server Error
500
Server Error