Kwalifikacja cząstkowa na poziomie czwartym Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji

Świadczenie usług w zakresie dietetyki

Status: włączona funkcjonująca
Rodzaj: cząstkowa
Kategoria: szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK: 2012-09-01

Informacje o kwalifikacji

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Do egzaminu przystąpić mogą: słuchacze i absolwenci szkoły policealnej w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Świadectwo potwierdzające wykształcenie średnie lub średnie branżowe

Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności

Absolwenci szkoły policealnej - do zakończenia roku szkolnego 2024/2025

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego

Kod kwalifikacji (od 2020 roku)

37781

Efekty uczenia się

Zestawy efektów uczenia się

1) Planowanie żywienia osób zdrowych i chorych

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. rozróżnia produkty spożywcze pod względem ich przydatności w żywieniu dietetycznym

2. posługuje się aktualnymi tabelami składu i wartości odżywczej produktów spożywczych

3. przestrzega zasad racjonalnego żywienia różnych grup populacyjnych

4. przestrzega norm żywienia i stosuje standardy żywienia dietetycznego

5. opracowuje dzienne racje pokarmowe

6. opracowuje i wykorzystuje receptury sporządzania potraw i napojów

7. planuje i ocenia jadłospisy pod względem ilościowym i jakościowym

8. posługuje się programami komputerowymi do planowania i oceny jadłospisów

9. sporządza kalkulację kosztów potraw i posiłków w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.

2) Prowadzenie i nadzorowanie żywienia osób zdrowych i chorych

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. rozróżnia asortyment produktów spożywczych

2. analizuje wartość odżywczą produktów spożywczych i potraw

3. stosuje system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) oraz przestrzega Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice)

4. organizuje i nadzoruje proces produkcyjny potraw

5. dobiera metody i techniki obróbki wstępnej produktów spożywczych

6. przygotowuje potrawy z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych dla osób zdrowych i chorych

7. prowadzi leczenie żywieniowe na zlecenie, przy współpracy i pod nadzorem lekarza

8. organizuje i nadzoruje ekspedycję potraw

9. prowadzi dokumentację dotyczącą żywienia

10. dobiera metody utrwalania żywności

11. opisuje zmiany wartości odżywczej żywności zachodzące w czasie jej przechowywania

12. prowadzi instruktaż dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice).

3) Ocena sposobu żywienia osób zdrowych i chorych

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. charakteryzuje makroskładniki i mikroskładniki pokarmowe oraz określa ich rolę w organizmie

2. analizuje metabolizm składników pokarmowych

3. identyfikuje źródła pokarmowe składników odżywczych

4. stosuje standardowe metody oceny sposobu żywienia

5. oblicza wartość energetyczną i odżywczą napojów i potraw

6. posługuje się programami komputerowymi do oceny sposobu żywienia

7. porównuje wartość energetyczną i odżywczą racji pokarmowych z normami

8. określa błędy żywieniowe i rozpoznaje skutki nieprawidłowego żywienia

9. monitoruje i koryguje sposób żywienia na podstawie określonych wskaźników

10. określa rolę i zadania instytucji zajmujących się żywieniem człowieka.

4) Prowadzenie poradnictwa dietetycznego i działalności oświatowej w zakresie żywienia

Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia

1. rozróżnia i stosuje metody edukacyjne w zakresie żywienia

2. promuje zasady żywienia dietetycznego

3. stosuje standardy postępowania dietetycznego

4. prowadzi wywiad żywieniowy

5. wyjaśnia skutki nieprawidłowego żywienia lub braku pożywienia

6. analizuje wpływ składników nieodżywczych i używek na organizm

7. wyjaśnia związek pomiędzy żywieniem a występowaniem chorób dietozależnych

8. prowadzi edukację w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych i przeciwdziałania toksykomanii

9. określa społeczne i ekonomiczne uwarunkowania chorób dietozależnych

10. rozróżnia alternatywne metody żywienia

11. interpretuje wyniki badań pacjentów na podstawie norm

12. udziela porad osobom chorym w doborze diet

13. stosuje markery stanu odżywienia

14. propaguje zasady racjonalnego żywienia

15. realizuje strategię promocji zdrowia według programów przyjętych w Polsce, Europie i na świecie

16. stosuje przepisy prawa żywnościowego.

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
2
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
3
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
4
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
5
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
6
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
7
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
8
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
9
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Edukacji
Server Error
500
Server Error