Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 3 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2012-09-01
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie

Informacje o kwalifikacji

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Do egzaminu przystąpić mogą: uczniowie i absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub uczniowie i absolwenci technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie danej kwalifikacji lub osoby, które dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Świadectwo ukończenia gimnazjum albo ukończenie 18 roku życia

Kwalifikacje poprzedzające

Inne warunki

Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności

Absolwenci dotychczasowego czteroletniego technikum - do zakończenia roku szkolnego 2024/2025, Osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy - do dnia 31 października 2025 r

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego
Kod kwalifikacji (do 2020 roku)
3C01700151
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
12109

Efekty uczenia się

<Rozwiń wszystko>

Zestawy efektów uczenia się

1. Przechowywanie żywności

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. dobiera metody utrwalania żywności
2. dobiera warunki do przechowywania żywności
3. klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej
4. ocenia żywność pod względem towaroznawczym
5. przestrzega zasad oceny jakościowej żywności
6. rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności
7. rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
8. rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych
9. użytkuje urządzenia do przechowywania żywności

2. Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów
2. dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów
3. monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point)
4. ocenia organoleptycznie żywność
5. określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego
6. porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje
7. przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością
8. rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów
9. rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
10. rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów
11. rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
12. sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje
13. stosuje receptury gastronomiczne
14. użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
2
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
3
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
4
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
5
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
6
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
7
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
8
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
9
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Edukacji

LOKALIZACJA INSTYTUCJI CERTYFIKUJĄCYCH I WALIDUJĄCYCH