Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 4 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2012-09-01
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie

Informacje o kwalifikacji

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Do egzaminu przystąpić mogą: uczniowie i absolwenci technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie danej kwalifikacji lub osoby, które dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Świadectwo ukończenia gimnazjum albo ukończenie 18 roku życia

Kwalifikacje poprzedzające

Inne warunki

Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności

Absolwenci dotychczasowego czteroletniego technikum - do zakończenia roku szkolnego 2024/2025, Osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy - do dnia 31 października 2025 r

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego
Kod kwalifikacji (do 2020 roku)
4C01700155
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
12113

Efekty uczenia się

<Rozwiń wszystko>

Zestawy efektów uczenia się

1. Sporządzanie potraw i napojów

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. dobiera metody i techniki sporządzania potraw i napojów
2. dobiera sprzęt i urządzenia do sporządzania potraw i napojów
3. dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów
4. dokonuje oceny organoleptycznej potraw i napojów
5. monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point)
6. ocenia jakość surowców spożywczych
7. określa warunki przechowywania żywności
8. przestrzega procedur i stosuje instrukcje stanowiskowe systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
9. sporządza potrawy i napoje zgodnie z recepturami
10. wykonuje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów
11. wykonuje czynności związane ze wstępną obróbką surowców do sporządzania potraw i napojów

2. Obsługiwanie gości

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. dobiera metody serwowania potraw i napojów
2. dobiera urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów
3. doradza gościom w wyborze potraw i napojów
4. nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości
5. obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami
6. ocenia jakość oraz estetykę potraw i napojów
7. określa predyspozycje, wymagania i umiejętności niezbędne do wykonywania zadań zawodowych kelnera
8. opracowuje karty menu
9. planuje czynności związane z obsługą gości
10. przyjmuje i rejestruje zamówienia gości
11. rozróżnia stanowiska pracy i systemy obsługi kelnerskiej
12. sporządza potrawy i napoje w obecności gości
13. wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usługi
14. wykonuje czynności związane z realizacją zamówień room service
15. wykonuje usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
2
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
3
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
4
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
5
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
6
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
7
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
8
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
9
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Edukacji

LOKALIZACJA INSTYTUCJI CERTYFIKUJĄCYCH I WALIDUJĄCYCH