Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 5 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
rzemieślnicze
Data włączenia do ZSK:
2018-12-29
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Dyplom mistrzowski

Krótka charakterystyka kwalifikacji

Osoba posiadająca kwalifikację „Fotograf – dyplom mistrzowski” jest przygotowana do wykonywania - za pomocą aparatu fotograficznego cyfrowego lub tradycyjnego (analogowego) - zdjęć przedstawiających osoby, przedmioty, przyrodę, architekturę, itp. Wykonuje fotografie do dokumentów stwierdzających tożsamość osoby, fotografie z okazji uroczystości rodzinnych i okazjonalnych. Może także wywoływać i kopiować odbitki fotografii amatorskich. Mistrz fotograf może prowadzić własną działalność gospodarczą lub znaleźć zatrudnienie m.in. w studiach fotograficznych i agencjach reklamowych.

Informacje o kwalifikacji

Grupy osób, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji

Uzyskaniem kwalifikacji „Fotograf – dyplom mistrzowski” w szczególności mogą być zainteresowane osoby, które: ● uzyskały świadectwo czeladnicze w zawodzie fotograf oraz są zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji z wyższym poziomem PRK; ● pracują w branży fotograficznej i reklamowej i chcą poszerzyć oraz potwierdzić swoje umiejętności ● są zainteresowane uzyskaniem uprawnień do pełnienia roli instruktora praktycznej nauki zawodu; ● amatorsko zajmują się fotografią i chciałyby potwierdzić swoje umiejętności.

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Dyplom mistrzowski w zawodzie fotograf mogą uzyskać osoby, które z wynikiem pozytywnym zdały egzamin mistrzowski. Ogólne wymagania i warunki uzyskania kwalifikacji określa rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych. Do egzaminu mistrzowskiego może być dopuszczona osoba, która spełnia jeden z następujących warunków: posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej, dotychczasowej szkoły ponadgimnazjalnej albo szkoły ponadpodstawowej działającej w systemie oświaty przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie, w którym zdaje egzamin, a także: a) co najmniej 3-letni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego, albo b) co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, łącznie przed uzyskaniem i po uzyskaniu tytułu zawodowego; posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej, dotychczasowej szkoły ponadgimnazjalnej albo szkoły ponadpodstawowej działającej w systemie oświaty przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej; posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej, dotychczasowej szkoły ponadgimnazjalnej albo szkoły ponadpodstawowej działającej w systemie oświaty przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej 3-letni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego; posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej, dotychczasowej szkoły ponadgimnazjalnej albo szkoły ponadpodstawowej działającej w systemie oświaty przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz tytuł mistrza w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej roczny okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu mistrza; posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej, dotychczasowej szkoły ponadgimnazjalnej albo szkoły ponadpodstawowej działającej w systemie oświaty przed dniem 1 stycznia 1999 r., dających wykształcenie średnie albo średnie branżowe i kształcących w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, oraz tytuł zawodowy w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej 2-letni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego; posiada dyplom ukończenia szkoły wyższej na kierunku lub w specjalności w zakresie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, oraz co najmniej roczny okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego.

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Wymagane kwalifikacje poprzedzające opisane są w polu dotyczącym warunków, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji.

Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji

Mistrz fotograf może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług fotograficznych lub znaleźć zatrudnienie w studiach fotograficznych, sklepach z specjalistycznym sprzętem fotograficznym, agencjach reklamowych, redakcjach gazet. Ponadto może świadczyć usługi doradcze i szkoleniowe. Może również - po zdobyciu uprawnień pedagogicznych - prowadzić szkolenia w zakresie efektów uczenia się objętych kwalifikacją fotografa i być instruktorem praktycznej nauki zawodu.

Uprawnienia związane z posiadaniem kwalifikacji

Po uzyskaniu uprawnień pedagogicznych możliwe jest pełnienie roli instruktora praktycznej nauki zawodu

Zapotrzebowanie na kwalifikację

Świadectwa czeladnicze i dyplomy mistrzowskie są nadawane na podstawie ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 1267.). Kwalifikacje te są wydawane przez izby rzemieślnicze osobom, które z wynikiem pozytywnym złożyły stosowne egzaminy (opisane w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych; Dz. U. z 2017 r. poz. 89 z późn. zm). Cechą charakterystyczną egzaminów czeladniczych i mistrzowskich jest ich powszechna dostępność dla różnych grup kandydatów, zarówno absolwentów nauki zawodu, jak też osób dorosłych, które poszukują możliwości formalnego potwierdzenia kompetencji często nabytych w wyniku samodzielnego uczenia się (np. w czasie pracy). Jak podaje „Raport na temat działalności edukacyjnej rzemiosła” (Związek Rzemiosła Polskiego, Warszawa 2016), w 2015 r. do egzaminów czeladniczych przystąpiło blisko 29 000 osób, z których 26 539 uzyskało świadectwa czeladnicze. Do egzaminów mistrzowskich przystąpiło 2831 osób, z czego 2678 uzyskało dyplomy mistrzowskie. Wśród kwalifikacji, które od kilkunastu lat cieszą się wysokim zainteresowaniem osób chcących uzyskać tytuł mistrza, znajduje się fotograf, który świadczy usługi w zakresie wykonywania obrazów przedstawiających osoby, przedmioty, przyrodę, martwą naturę, architekturę, produkty itp. elementy za pomocą aparatu fotograficznego cyfrowego lub tradycyjnego (analogowego) na różnych nośnikach informacji jak np. materiał światłoczuły, nośnik elektroniczny, zgodnie z zasadami sztuki fotograficznej. W 2015 roku wydano 162 świadectwa czeladnicze i 9 dyplomów mistrzowskich w zawodzie fotograf . Łącznie dla egzaminów czeladniczych i mistrzowskich w zawodzie fotograf powołano 22 komisje egzaminacyjne (według stanu na dzień 31 grudnia 2015 r.). Wraz z rozwojem technologii cyfrowych i dużą dostępnością do sprzętu i oprogramowania służącego do utrwalania i obróbki obrazu wzrasta zainteresowanie profesjonalnym wykonywaniem usług fotograficznych zarówno dla osób prywatnych, jak i na potrzeby biznesowe. Jednocześnie dużo osób, które wykonują powyższe usługi nie posiada profesjonalnego przygotowania i potwierdzonych kwalifikacji, dlatego też proponowana kwalifikacja wychodzi naprzeciw oczekiwaniom przede wszystkim tych osób, które chcą formalnie potwierdzić a nawet wzbogacić swoje kompetencje, jak również stanowi propozycję zarówno dla osób wchodzących lub powracających na rynek pracy, jak i dla osób aktywnych zawodowo i wykonujących usługi pokrewne jak wyżej. Tym samym włączenie kwalifikacji „Fotograf – dyplom mistrzowski” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji wzmocni rozpoznawalność dyplomu, będzie potwierdzeniem wysokiej jakości i bezpieczeństwa świadczonych usług. Włączenie kwalifikacji jest rekomendowane przez Krajowy Cech Fotografów z siedzibą w Katowicach oraz Ogólnopolską Komisję Branżową Fotografów Związku Rzemiosła Polskiego. Dyplomy mistrzowskie otwierają dla ich posiadacza możliwość zatrudnienia zarówno na polskim, jak i na zagranicznych rynkach pracy. Ich uzyskaniem mogą być zainteresowane osoby które już uzyskały świadectwo czeladnicze i chcą kontynuować rozwój zawodowy jako fotograf. Kolejną grupę odbiorców mogą stanowić osoby już funkcjonujące na rynku usług fotograficznych i reklamowych, chcące poszerzyć swoje kwalifikacje lub potwierdzić zdobyte w trakcie pracy umiejętności.

Odniesienie do kwalifikacji o zbliżonym charakterze oraz wskazanie kwalifikacji ujętych w ZRK zawierających wspólne zestawy efektów uczenia się

Kwalifikacja „Fotograf – dyplom mistrzowski” jest powiązana z innymi kwalifikacjami. Do kwalifikacji o zbliżonym charakterze należą: 1. Dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodach “Fotograf” i “Technik fotografii i multimediów” w zakresie potwierdzającym kwalifikację AU.23.. “Rejestracja, obróbka i publikacja obrazu” Częścią wspólną pomiędzy kwalifikacją "Fotograf - dyplom mistrzowski" i kwalifikacją AU.23. „Rejestracja, obróbka i publikacja obrazu” są treści zawarte w zestawach efektów uczenia się: organizowanie prac fotograficznych, rejestrowanie obiektów w technologii analogowej oraz z wykorzystaniem technik multimedialnych, obróbka i archiwizacja materiałów analogowych oraz powstałych z wykorzystaniem technik multimedialnych za wyjątkiem efektów uczenia się dotyczących multimediów. 2. Dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie “Technik fotografii i multimediów” w zakresie potwierdzającym kwalifikację AU.28. “Realizacja projektów multimedialnych” Częścią wspólną pomiędzy kwalifikacją "Fotograf - dyplom mistrzowski" i kwalifikacją AU.28. „Rejestracja, obróbka i publikacja obrazu” są jedynie efekty ucznia dotyczące multimediów zawarte w zestawach efektów uczenia się: organizowanie prac fotograficznych, rejestrowanie obiektów w technologii analogowej oraz z wykorzystaniem technik multimedialnych, obróbka i archiwizacja materiałów analogowych oraz powstałych z wykorzystaniem technik multimedialnych. Ponadto we wszystkich kwalifikacjach Związku Rzemiosła Polskiego wyróżnione zostały wspólne zestawy efektów uczenia się: „Prowadzenie działań związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa” oraz „Organizowanie pracy w zespole i doskonalenie zawodowe współpracowników” są wspólne dla wszystkich włączonych do ZSK dyplomów mistrzowskich.

Wymagania dotyczące walidacji i podmiotów przeprowadzających walidację

Szczegółowe wymagania dotyczące walidacji i podmiotów przeprowadzających walidację są określone w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dz. U. poz. 89 i 1607) oraz w standardzie wymagań egzaminacyjnych. Metody stosowane w walidacji Weryfikacja efektów uczenia się wymaganych dla kwalifikacji jest przeprowadzana w dwóch etapach. Etap praktyczny polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych sprawdzających umiejętności ujęte w zestawach efektów uczenia się 01-03. Etap teoretyczny (składający się z części pisemnej i ustnej) polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania sprawdzające umiejętności określone we wszystkich zestawach efektów uczenia się. Zasoby kadrowe - kompetencje osób przeprowadzających walidację W skład komisji przeprowadzającej egzamin mistrzowski, zwanej dalej "komisją", wchodzi co najmniej pięć osób: przewodniczący komisji lub jego zastępca, co najmniej trzech członków komisji oraz sekretarz, który sprawuje obsługę administracyjno-biurową komisji egzaminacyjnej i nie uczestniczy w przeprowadzaniu egzaminu oraz ocenianiu i ustalaniu jego wyniku. Przewodniczący komisji i jego zastępcy posiadają wykształcenie wyższe oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin. W przypadku braku możliwości powołania przewodniczącego komisji lub zastępcy, którzy posiadaliby wykształcenie wyższe oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin, w szczególności w przypadku egzaminu przeprowadzanego w zawodzie unikatowym, przewodniczący komisji lub zastępcy przewodniczącego komisji posiadają: wykształcenie średnie lub średnie branżowe i tytuł mistrza w zawodzie, którego dotyczy egzamin, lub w zawodzie wchodzącym w zakres tego zawodu oraz co najmniej 3-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin, lub zawodu wchodzącego w zakres tego zawodu, po uzyskaniu tytułu mistrza, albo wykształcenie średnie lub średnie branżowe i tytuł technika w zawodzie, którego dotyczy egzamin, lub w zawodzie wchodzącym w zakres tego zawodu oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin, lub zawodu wchodzącego w zakres tego zawodu, po uzyskaniu tytułu technika, albo wykształcenie zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe i tytuł mistrza w zawodzie unikatowym, którego dotyczy egzamin, oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, po uzyskaniu tytułu mistrza. Członkowie komisji posiadają: wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe i tytuł mistrza w zawodzie, którego dotyczy egzamin, lub w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, oraz co najmniej 3-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin, lub zawodu wchodzącego w zakres tego zawodu, po uzyskaniu tytułu mistrza, albo wykształcenie co najmniej średnie lub średnie branżowe i tytuł technika w zawodzie, którego dotyczy egzamin, lub w zawodzie wchodzącym w zakres tego zawodu oraz co najmniej 6-letni okres wykonywania zawodu, którego dotyczy egzamin, lub zawodu wchodzącego w zakres tego zawodu, po uzyskaniu tytułu technika. Przewodniczący komisji, jego zastępcy oraz członkowie komisji posiadają przygotowanie pedagogiczne wymagane od nauczycieli, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r. poz. 967 i 2245), lub ukończyli kurs pedagogiczny wymagany od instruktorów praktycznej nauki zawodu, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 70 ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2018 r. poz. 1457, 1560, 1669 i 2245), obowiązujących przed dniem 1 września 2017 r., oraz art. 120 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, 1000, 1290, 1669 i 2245). Przewodniczącym komisji, zastępcami przewodniczącego komisji oraz członkami komisji mogą być także osoby, które są wpisane do ewidencji egzaminatorów, o której mowa w art. 9c ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, w zakresie przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe lub egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Sekretarze komisji są wyznaczani spośród pracowników organizacji samorządu gospodarczego rzemiosła, posiadających minimum wykształcenie średnie lub średnie branżowe i minimum 2-letni staż pracy w organizacji samorządu gospodarczego rzemiosła. Osoby wchodzące w skład komisji są obowiązane ukończyć szkolenie zorganizowane przez izbę rzemieślniczą. Sposób prowadzenia walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne niezbędne do prawidłowego prowadzenia walidacji: etap praktyczny przeprowadza się u pracodawców lub w warsztatach szkoleniowych, posiadających warunki organizacyjne i techniczne niezbędne do wykonania zadań egzaminacyjnych; nadzór nad wykonywaniem przez zdającego zadań egzaminacyjnych etapu praktycznego egzaminu sprawuje co najmniej dwóch członków zespołu egzaminacyjnego wyznaczonych przez przewodniczącego zespołu egzaminacyjnego; czas etapu praktycznego nie może być krótszy niż 120 minut i nie dłuższy niż 24 godziny łącznie w ciągu 3 dni; czas części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut; czas części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Obwieszczenia Ministra Przedsiębiorczości i Technologii z dnia 2018-12-19 r. w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej >Fotograf - dyplom mistrzowski< do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (Monitor Polski z dnia 2018-12-29 r., poz. 1274)
Data rozpoczęcia funkcjonowania kwalifikacji w ZSK
2018-12-29
Orientacyjny nakład pracy potrzebny do uzyskania kwalifikacji (w godzinach)
1160
Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji
Nie rzadziej niż raz na 10 lat
Termin następnego przeglądu kwalifikacji
2028-12-29
Kod dziedziny kształcenia
215 - Rzemiosło
Kod PKD (wg klasyfikacji 2007)
74.2 - Działalność fotograficzna
Kod kwalifikacji (do 2020 roku)
5C211900017
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
12651

Streszczenie opinii uzyskanych podczas konsultacji projektu kwalifikacji

W wyniku przeprowadzonych konsultacji wszystkie podmioty, które zdecydowały się wziąć udział w konsultacjach opowiedziały się za potrzebą włączenia kwalifikacji „Fotograf – dyplom mistrzowski” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji. Podkreślono, że kwalifikacja jest dokumentem potwierdzającym posiadanie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych na bardzo wysokim poziomie. A co istotne, jest ceniona, a także poszukiwana zarówno w kraju jak i za granicą. Włączenie kwalifikacji „Fotograf – dyplom mistrzowski” do ZSK umocni jej pozycję na rynku pracy i da szersze możliwości na jej promowanie zarówno wśród osób wchodzących lub powracających na rynek pracy, jak i dla osób aktywnych zawodowo i wykonujących usługi pokrewne. Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięć zostały prawidłowo sformułowane.

Efekty uczenia się

Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się

Osoba posiadająca kwalifikację rynkową "Fotograf - dyplom mistrzowski" jest przygotowana do samodzielnego wykonywania i obróbki zdjęć oraz elementów multimedialnych. Zbiera informacje o potrzebach i oczekiwaniach klienta, stosownie do tego planuje wykonanie usługi. Aranżuje plan fotograficzny w studiu lub w terenie, wykorzystując swoją wiedzę z zakresu zasad ekspozycji, kompozycji i zarządzania kolorem oraz stosując odpowiednie rekwizyty i akcesoria. Dobiera właściwy sprzęt fotograficzny, oświetlenie i materiały do wykonania zlecenia. Przygotowuje do publikacji i archiwizuje prace fotograficzne, wykorzystując do tego programy komputerowe. Planuje i wdraża działania marketingowe, wykorzystując media społecznościowe, w tym specjalistyczne portale fotograficzne. Osoba posiadająca kwalifikację rynkową "Fotograf - dyplom mistrzowski" jest przygotowana do samodzielnego wykonywania zadań zawodowych oraz prowadzenia działalności gospodarczej, w tym stosowania odpowiednich przepisów prawa. Wdraża usprawnienia techniczne i organizacyjne, prowadzi dokumentację firmy. Odpowiada za podlegający jej personel i za organizację pracy w zespole, tj. przede wszystkim planuje i nadzoruje pracę zespołu oraz ocenia jakość zadań wykonywanych przez poszczególnych pracowników. Dba o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Osoba posiadająca kwalifikację rynkową "Fotograf - dyplom mistrzowski" jest także przygotowana do udzielania instruktażu i doradztwa związanego z doskonaleniem zawodowym współpracowników. Stosuje zróżnicowane metody nauczania na bazie podstawy programowej, programów nauczania w zawodzie oraz uczenia w procesie pracy.
<Rozwiń wszystko>

Zestawy efektów uczenia się

1. Organizowanie prac fotograficznych

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje zagadnienia dotyczące fotografii, w tym fotografii kreatywnej
Kryteria weryfikacji:
  1. posługuje się terminologią w zakresie fotografii analogowej i elementów multimedialnych
  2. omawia zagadnienia z zakresu rozwoju technologii fotografii
  3. omawia rodzaje sprzętu i technologie wykorzystywane w fotografii (w ujęciu historycznym i współczesnym)
  4. omawia style w fotografii (np. fotografia artystyczna, reklamowa, plenerowa, studyjna, ślubna, portretowa, fotografia mody)
2. Omawia zagadnienia dotyczące kontaktu z klientem w kontekście realizacji usług fotograficznych
Kryteria weryfikacji:
  1. omawia, jakie informacje od klienta są niezbędne do zaplanowania i wykonania usługi fotograficznej (np. portretu, pleneru, imprezy okolicznościowej, zdjęcia technicznego, katalogowego, innych niestandardowych zleceń)
  2. omawia sposoby wykorzystania mediów społecznościowych do promowania własnych prac i kontaktu z klientami
  3. omawia zasady prowadzenia elektronicznej formy świadczenia usług fotograficznych
  4. podaje przykłady specjalistycznych portali fotograficznych możliwych do wykorzystania w celach marketingowych
  5. omawia zagadnienia związane ze stosowaniem przepisów prawa autorskiego i praw pokrewnych oraz dotyczących ochrony danych osobowych w fotografii
3. Organizuje plan zdjęciowy w studiu oraz poza studiem
Kryteria weryfikacji:
  1. opracowuje scenariusz i harmonogram wykonania usługi fotograficznej
  2. omawia niezbędne wyposażenie planu zdjęciowego
  3. omawia najczęściej napotykane błędy i trudności przy pracy nad organizacją planu zdjęciowego
  4. określa metody rejestracji obrazu
  5. omawia zasady kompozycji i estetyki obrazu
  6. ocenia wybrane fotografie w aspekcie zastosowanych metod rejestracji obrazu
  7. omawia zasady techniki świetlnej w realizacji oświetlenia planu zdjęciowego
4. Przygotowuje sprzęt i materiały niezbędne do wykonania zdjęć w technice analogowej oraz z wykorzystaniem technik multimedialnych
Kryteria weryfikacji:
  1. przygotowuje obiekty do realizacji prac i aranżuje plan zdjęciowy zgodnie ze scenariuszem wykonania usługi fotograficznej
  2. dobiera sprzęt i materiały do wykonania planowanych zadań, z uwzględnieniem ustalonej techniki
  3. dobiera parametry techniczne dla wybranych urządzeń i akcesoriów

2. Rejestrowanie obiektów w technologii analogowej oraz z wykorzystaniem technik multimedialnych

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje zagadnienia związane ze sprzętem i materiałami fotograficznymi
Kryteria weryfikacji:
  1. omawia rodzaje i typy aparatów fotograficznych
  2. omawia rodzaje i typy sprzętów oświetleniowych oraz akcesoriów fotograficznych (np. statywów, teł, wyzwalaczy, płaszczyzn doświetlających)
  3. omawia wyposażenie ciemni fotograficznej
  4. omawia rodzaje materiałów fotograficznych wykorzystywanych w fotografii analogowej
  5. omawia zagadnienia związane z technicznymi aspektami rejestracji multimedialnej
  6. omawia rodzaje elementów multimedialnych (np. obraz fotograficzny, grafika komputerowa, obrazy wideo, dźwięk)
  7. omawia proces rejestracji multimedialnej z wykorzystaniem bezzałogowych statków powietrznych (dronów)
  8. omawia zasady konserwacji sprzętu i urządzeń wykorzystywanych do rejestrowania i obróbki fotografii analogowej oraz elementów multimedialnych
2. Wykonuje zdjęcia z wykorzystaniem techniki analogowej oraz zdjęcia i elementy multimedialne
Kryteria weryfikacji:
  1. obsługuje sprzęt fotograficzny zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją obsługi
  2. ustawia i opisuje parametry sprzętu fotograficznego (czas, czułość, przesłona itp.)
  3. dobiera materiał do rejestracji obrazu
  4. wykonuje zdjęcia (plenerowe, studyjne i techniczne) w technice analogowej
  5. wykonuje zdjęcia (plenerowe, studyjne i techniczne) i elementy multimedialne na nośniku cyfrowym
  6. stosuje zasady ekspozycji, kompozycji oraz zarządzania kolorem w wykonywaniu zdjęć i elementów multimedialnych
  7. zabezpiecza w trakcie pracy obsługiwany sprzęt fotograficzny, materiały fotograficzne i odczynniki chemiczne

3. Obróbka i archiwizacja materiałów analogowych oraz powstałych z wykorzystaniem technik multimedialnych

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje zagadnienia związane z obróbką materiałów analogowych
Kryteria weryfikacji:
  1. charakteryzuje materiały stosowane w obróbce materiałów światłoczułych
  2. omawia chemiczną obróbkę materiałów fotograficznych (negatywowych, pozytywowych i diapozytywowych)
  3. omawia sposoby wykonywania kopii fotograficznej z materiałów zdjęciowych
  4. omawia wykonywanie fotokopii i reprodukcji materiałów fotograficznych (negatywowych, pozytywowych i diapozytywowych, filmowych) w dostępnych technologiach
2. Wykonuje obróbkę graficzną zdjęć i elementów multimedialnych
Kryteria weryfikacji:
  1. dobiera sprzęt, urządzenia i narzędzia do kopiowania, obróbki i wizualizacji elementów multimedialnych
  2. skanuje zdjęcia
  3. wykonuje cyfrową obróbkę i przetwarzanie elementów multimedialnych wykorzystując techniki poprawiające ich estetykę
  4. drukuje elementy multimedialne z plików graficznych
  5. rchiwizuje elementy multimedialne
3. Wybiera i przygotowuje zdjęcia wykonane w technice analogowej oraz zdjęcia i elementy multimedialne do publikacji
Kryteria weryfikacji:
  1. dobiera parametry zapisu pliku graficznego do sposobu publikacji
  2. omawia kryteria doboru i jakości zdjęć i elementów multimedialnych
  3. przygotowuje zdjęcia i elementy multimedialne do celów wystawienniczych
  4. omawia zasady publikacji zdjęć i elementów multimedialnych w mediach społecznościowych

4. Prowadzenie działań związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Nadzoruje przestrzeganie zasad BHP oraz przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia pojęcia związane z BHP, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią stosowane podczas wykonywanych zadań zawodowych
  2. objaśnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce
  3. omawia prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie BHP
  4. wskazuje przykładowe zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z niewłaściwym wykonywaniem zadań zawodowych oraz z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy
  5. omawia skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka
  6. organizuje stanowiska pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami BHP, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
  7. organizuje proces technologiczny zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami BHP, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
  8. wyjaśnia zasady stosowania środków ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych
  9. wskazuje zasady udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia
2. Stosuje zasady prowadzenia działalności gospodarczej
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej
  2. omawia przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego w zakresie wykonywanych zadań zawodowych
  3. wskazuje przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży związanej z wykonywanymi zadaniami zawodowymi oraz omawia powiązania między nimi
  4. wskazuje metody analizy skuteczności działań prowadzonych przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży
  5. uzasadnia znaczenie inicjowania wspólnych przedsięwzięć z różnymi przedsiębiorstwami z branży
  6. wyjaśnia zasady przygotowywania dokumentacji niezbędnej do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej i ilustruje je przykładami
  7. wyjaśnia zasady prowadzenia korespondencji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej i ilustruje je przykładami
  8. wskazuje urządzenia biurowe oraz programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej
  9. uzasadnia znaczenie podejmowania działań marketingowych prowadzonej działalności gospodarczej
  10. objaśnia zależności w kosztach i przychodach prowadzonej działalności gospodarczej
  11. monitoruje stan zasobów materialnych (materiałów i urządzeń) oraz zasobów personalnych niezbędnych do wykonania produktów i usług

5. Organizowanie pracy w zespole i doskonalenie zawodowe współpracowników

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Organizuje instruktaż i doradztwo związane z doskonaleniem wewnątrzzakładowym
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia zagadnienia z obszaru psychologii i pedagogiki dotyczące uczenia się w procesie pracy, motywowania współpracowników i uczniów do nauki oraz rozwiązywania problemów dydaktycznych i interpersonalnych
  2. określa cele kształcenia w procesie praktycznej nauki zawodu zgodnie z podstawą programową i programem nauczania
  3. określa zakres doskonalenia zawodowego
  4. omawia zasady doboru metod nauczania do treści nauczania
  5. dobiera środki dydaktyczne do treści nauczania
  6. omawia możliwe do zastosowania narzędzia pomiaru dydaktycznego oraz kryteria oceniania uczącego się
  7. wyjaśnia zasady prowadzenia dokumentacji niezbędnej do szkolenia zawodowego
2. Organizuje pracę zespołu
Kryteria weryfikacji:
  1. uzasadnia znaczenie planowania i nadzorowania pracy zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań, odwołując się do własnych doświadczeń
  2. omawia zasady doboru osób do wykonania przydzielonych zadań
  3. podaje przykłady właściwego i niewłaściwego kierowania wykonywaniem przydzielonych zadań
  4. omawia role osoby organizującej pracę w zespole (takie jak ocena jakości wykonania przydzielonych zadań, dążenie do poprawy warunków i jakości pracy)
  5. wyjaśnia zasady komunikowania się ze współpracownikami oraz uzasadnia znaczenie przestrzegania zasad kultury i etyki

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości (Białystok)
2
Izba Rzemieślnicza w Szczecinie
3
Izba Rzemieślnicza Lubelszczyzny (Lublin)
4
Krotoszyńska Izba Rzemieślnicza
5
Izba Rzemieślnicza w Rybniku
6
Zachodniopomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Szczecin)
7
Lubelska Izba Rzemieślnicza
8
Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości (Zielona Góra)
9
Dolnośląska Izba Rzemieślnicza (Wrocław)
10
Izba Rzemieślnicza Mazowsza, Kurpi i Podlasia (Warszawa)
11
Mazowiecka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Warszawa)
12
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości (Tarnów)
13
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego (Słupsk)
14
Beskidzka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Bielsko-Biała)
15
Izba Rzemieślnicza (Rzeszów)
16
Izba Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości (Radom)
17
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
18
Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Olsztyn)
19
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
20
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości (Katowice)
21
Izba Rzemieślnicza w Kaliszu
22
Lubuska Izba Rzemieślnicza w Gorzowie Wlkp.
23
Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw (Gdańsk)
24
Częstochowska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
25
Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
26
Toruńska Izba Rzemieślnicza

Wnioskodawca:

Związek Rzemiosła Polskiego (Warszawa)

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Rozwoju i Technologii

LOKALIZACJA INSTYTUCJI CERTYFIKUJĄCYCH I WALIDUJĄCYCH