
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 4 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Obsługa magazynów (od 2019)
Skrót nazwy / Symbol kwalifikacji:
SPL.01.
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2019-09-01
Branża w szkolnictwie branżowym:
spedycyjno-logistyczna (SPL)
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Certyfikat kwalifikacji zawodowej
Informacje o kwalifikacji
W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji
Do egzaminu przystąpić mogą: 1. uczniowie i absolwenci branżowych szkół I stopnia, uczniowie i absolwenci 4-letnich techników oraz uczniowie, słuchacze i absolwenci szkół policealnych, rozpoczynający kształcenie w klasie I tych szkół od roku 2017/2018, a w kolejnych latach w kolejnych klasach/semestrach tych szkół, 2. uczniowie i absolwenci 5-letniego technikum rozpoczynający kształcenie w klasie I tej szkoły od roku 2019/2020, a w kolejnych latach w kolejnych klasach tych szkół, 3. uczniowie i absolwenci 2-letniej branżowej szkoły II stopnia, rozpoczynający kształcenie w klasie I tej szkoły począwszy od roku szkolnego 2020/2021, a w kolejnych latach w kolejnych klasach tych szkół, 4. osoby, które ukończyły kwalifikacyjne kursy zawodowe prowadzone przez podmioty, o których mowa w art. 117 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 59), na których kształcenie rozpocznie się nie wcześniej niż 1 stycznia 2020 r. 5. osoby spełniające warunki określone w przepisach w sprawie egzaminów eksternistycznych - od dnia 1 listopada 2025 r., 6. osoby dorosłe, które ukończyły praktyczną naukę zawodu dorosłych lub przyuczenie do pracy dorosłych, jeżeli program przyuczenia uwzględniał wymagania w podstawie programowej kształcenia w zawodach, zgłoszonych przez starostę do komisji egzaminacyjnej - od dnia 1 listopada 2025 r.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające
Opis
Świadectwo ukończenia gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej albo ukończenie 18 roku życia
Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności
Bezterminowo
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego
Kod kwalifikacji (do 2020 roku)
4C01900488
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
13432
Efekty uczenia się
Zestawy efektów uczenia się
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią
Kryteria weryfikacji:
- posługuje się terminologią dotyczącą bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
- wymienia przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
- określa warunki organizacji pracy zapewniające wymagany poziom ochrony zdrowia i życia przed zagrożeniami występującymi w środowisku pracy
- określa działania zapobiegające wyrządzeniu szkód w środowisku
- opisuje wymagania dotyczące ergonomii pracy
- rozróżnia środki gaśnicze ze względu na zakres ich stosowania
2. Charakteryzuje zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
- wymienia instytucje i służby działające w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
- wymienia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
3. Opisuje prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
Kryteria weryfikacji:
- wymienia prawa i obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
- wymienia prawa i obowiązki pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
- omawia konsekwencje nieprzestrzegania obowiązków pracownika i pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
4. Określa zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka występujące w środowisku pracy oraz sposoby zapobiegania im
Kryteria weryfikacji:
- wymienia czynniki szkodliwe w środowisku pracy
- opisuje źródła i rodzaje zagrożeń występujących w środowisku pracy
- opisuje wymagania ograniczające wpływ czynników szkodliwych i uciążliwych na organizm człowieka
- opisuje sposoby zapobiegania zagrożeniom życia i zdrowia w miejscu pracy
- wyjaśnia pojęcia: wypadek przy pracy, choroba zawodowa
- wymienia objawy typowych chorób zawodowych
5. Stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- opisuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej stosowane podczas wykonywania zadań zawodowych
- dobiera środki ochrony indywidualnej i zbiorowej do rodzaju wykonywanych prac
6. Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
- opisuje bezpieczne i higieniczne warunki pracy na stanowisku pracy
- identyfikuje znaki informacyjne dotyczące ochrony przeciwpożarowej
- wskazuje zastosowanie gaśnic na podstawie znormalizowanych oznaczeń literowych
- opisuje zasady zachowania podczas wykonywania zadań zawodowych z użyciem urządzeń podłączonych do sieci elektrycznej
- opisuje zasady ochrony przeciwpożarowej
- wyjaśnia zasady prowadzenia gospodarki odpadami, gospodarki wodno-ściekowej oraz gospodarki w zakresie ochrony powietrza
- wyjaśnia zasady recyklingu zużytych materiałów pomocniczych
7. Organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymogami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
- stosuje zasady organizacji stanowisk pracy związanych z użytkowaniem urządzeń
- opisuje wymagania ergonomiczne dla stanowiska pracy
- określa działania zapobiegające powstawaniu pożaru lub innego zagrożenia na stanowisku pracy
- korzysta z instrukcji obsługi urządzeń technicznych podczas wykonywania zadań zawodowych
8. Udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
Kryteria weryfikacji:
- opisuje podstawowe symptomy wskazujące na stany nagłego zagrożenia zdrowotnego
- ocenia sytuację poszkodowanego na podstawie analizy objawów obserwowanych u poszkodowanego
- zabezpiecza siebie, poszkodowanego i miejsce wypadku
- układa poszkodowanego w pozycji bezpiecznej
- powiadamia odpowiednie służby
- prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. krwotok, zmiażdżenie, amputacja, złamanie, oparzenie
- rezentuje udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. omdlenie, zawał, udar
- wykonuje resuscytację krążeniowo-oddechową na fantomie zgodnie z wytycznymi Polskiej Rady Resuscytacji i Europejskiej Rady Resuscytacji
2. Podstawy logistyki
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Posługuje się podstawowymi pojęciami z zakresu logistyki
Kryteria weryfikacji:
- wyjaśnia pojęcia z zakresu logistyki
- określa znaczenie logistyki w gospodarce rynkowej
- wyjaśnia wpływ procesów logistycznych na rozwój gospodarki i społeczeństwa
2. Stosuje zasady normalizacji w logistyce
Kryteria weryfikacji:
- wyjaśnia podstawowe pojęcia z zakresu normalizacji
- wyjaśnia znaczenie normalizacji w procesie gospodarowania i przepływów logistycznych
- stosuje normy techniczne w procesach logistycznych
3. Zabezpiecza dokumenty przeznaczone do przechowywania
Kryteria weryfikacji:
- przygotowuje dokumenty do przechowywania zgodnie z przepisami prawa
- przechowuje dokumenty zgodnie z przepisami prawa
4. Posługuje się miarami statystycznymi do wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- wyjaśnia podstawowe pojęcia statystyczne
- rozróżnia miary statystyczne
- dobiera podstawowe wskaźniki statystyczne do celu badania
- oblicza podstawowe wskaźniki statystyczne
- korzysta z wyników analizy statystycznej przy wykonywaniu zadań zawodowych
5. Charakteryzuje systemy i procesy logistyczne
Kryteria weryfikacji:
- klasyfikuje systemy logistyczne
- rozróżnia podsystemy systemu logistycznego
- wyjaśnia wpływ systemu logistycznego na sprawność przepływów strumieni towarów, środków finansowych i informacji
- wymienia etapy procesów logistycznych w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
- opisuje procesy logistyczne w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
- opisuje czynności w różnych procesach logistycznych
6. Charakteryzuje przepływy materiałów i procesy logistyczne w produkcji
Kryteria weryfikacji:
- rozróżnia systemy produkcyjne
- rozróżnia systemy zaopatrzenia produkcji
- opisuje przepływy materiałów w procesie logistycznym produkcji
- analizuje strukturę wyrobu w celu zaplanowania przepływów logistycznych w produkcji
- stosuje dokumenty dotyczące procesów logistycznych produkcji
7. Charakteryzuje przepływy i procesy logistyczne w dystrybucji
Kryteria weryfikacji:
- opisuje proces logistyczny dystrybucji
- rozróżnia uczestników różnych kanałów dystrybucji
- projektuje dystrybucję towarów zgodnie z przyjętymi kryteriami i celami
- projektuje prace w węzłach dystrybucyjnych, np. centrum dystrybucji, magazynie regionalnym
8. Rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- wymienia cele normalizacji krajowej
- podaje definicję i cechy normy
- rozróżnia oznaczenie normy międzynarodowej, europejskiej i krajowej
- korzysta ze źródeł informacji dotyczących norm i procedur oceny zgodności
3. Organizowanie pracy magazynu
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje rodzaje i funkcje magazynów i centrów dystrybucji w procesach gospodarczych
Kryteria weryfikacji:
- wyjaśnia znaczenie magazynów i magazynowania w procesach produkcji, dystrybucji, w tym wymiany towarowej
- wyjaśnia znaczenie magazynów i magazynowania dla gospodarki i bezpieczeństwa państwa
- klasyfikuje magazyny według różnych kryteriów
- wyjaśnia rolę i znaczenie centrum dystrybucji i centrum logistycznego w procesie przepływu towarów
- wyjaśnia rolę punktu rozdziału w procesie logistycznym
- określa czynniki wpływające na lokalizację magazynów i centrów dystrybucji
2. Charakteryzuje zapasy w magazynie
Kryteria weryfikacji:
- rozróżnia zapasy w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania
- wyjaśnia potrzebę utrzymania zapasów w magazynie
- wymienia czynniki decydujące o strukturze i wielkości zapasów
3. Optymalizuje zagospodarowanie powierzchni i przestrzeni magazynowej
Kryteria weryfikacji:
- opisuje strefy magazynowe z uwzględnieniem różnych układów technologicznych
- rozróżnia układy technologiczne magazynów
- opisuje zagospodarowanie magazynu zgodnie z przyjętym układem technologicznym
- wyjaśnia wpływ układu stref na funkcjonowanie magazynu
- określa wskaźniki optymalizacji zagospodarowania powierzchni i przestrzeni magazynowej
- stosuje metody wyznaczania najlepszego rozwiązania w zakresie zagospodarowania powierzchni i przestrzeni magazynowej
4. Charakteryzuje urządzenia i wyposażenie magazynowe służące do wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- stosuje urządzenia do składowania zapasów zgodnie z przyjętym systemem składowania zapasów
- opisuje urządzenia pomiarowe stosowane w magazynie
- opisuje urządzenia pomocnicze w magazynie
- opisuje środki transportu wykorzystywane w magazynach
- dobiera urządzenia pomiarowe do określania ilości i jakości zapasów
- dobiera urządzenia pomocnicze do wykonania zadań zawodowych w magazynie
- stosuje urządzenia pomocnicze w procesach magazynowych
- stosuje urządzenia transportu bliskiego do przemieszczania zapasów w magazynie
- określa zależność między zagospodarowaniem przestrzeni magazynowej, doborem urządzeń technicznych i środków transportu, a efektywnością pracy magazynu
5. Charakteryzuje procesy magazynowe
Kryteria weryfikacji:
- wymienia procesy magazynowe
- opisuje czynności wykonywane w poszczególnych strefach magazynowych
- wskazuje etapy postępowania podczas wykonywania procesów magazynowych
6. Charakteryzuje proces zarządzenia zapasami i magazynem
Kryteria weryfikacji:
- określa wpływ przepływu informacji na zarządzanie magazynem i zapasami
- dobiera systemy wspomagające zarządzanie magazynem
- wyjaśnia wpływ systemów informatycznych na efektywność zarządzania magazynu
- opisuje metody zarządzania zapasami
- dobiera metody wspomagające proces zarządzania zapasami
- stosuje metody wspomagające proces zarządzania zapasami
- rozróżnia czynniki mające wpływ na wielkość i strukturę zapasów w różnych podmiotach gospodarujących
- wyjaśnia wpływ różnych czynników na wielkość i strukturę zapasów
4. Przechowywanie zapasów
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje cechy zapasów decydujące o sposobie i warunkach magazynowania
Kryteria weryfikacji:
- klasyfikuje zapasy na podstawie ich cech fizycznych, chemicznych i biologicznych
- wyjaśnia zależność między cechami zapasów a sposobem ich zabezpieczania i przechowywania
- omawia zapasy żywnościowe
- opisuje cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne zapasów żywnościowych wpływające na czas i miejsce składowania oraz przygotowania do transportu
- klasyfikuje zapasy żywnościowe do przechowywania
- wymienia parametry przechowywania zapasów żywnościowych
- omawia zapasy nieżywnościowe
- opisuje cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne zapasów nieżywnościowych wpływające na parametry ich przechowywania i przygotowania do transportu
- klasyfikuje zapasy nieżywnościowe do przechowywania
- wymienia parametry przechowywania zapasów nieżywnościowych
2. Charakteryzuje parametry przechowywania zapasów
Kryteria weryfikacji:
- omawia zmiany jakościowe, w tym biologiczne, chemiczne i fizyczne, oraz ilościowe zachodzące w zapasach w procesach przechowywania
- omawia wpływ czynników zewnętrznych na zmiany jakościowe i ilościowe w zapasach
- wskazuje przyczyny strat zapasów w procesie przechowywania
- opisuje rodzaje podatności zapasów na przechowywanie
- wyjaśnia wpływ podatności zapasów na sposób ich przechowywanie
- dobiera parametry przechowywania do zapasów
- stosuje normy w procesie przechowywania zapasów
- przestrzega zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) oraz dobrej praktyki higienicznej - GHP (Good Hygienic Practice) w przechowywaniu zapasów
3. Monitoruje stany zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
- określa systemy i urządzenia służące do monitorowania warunków przechowywania zapasów i zachodzących w nich zmian
- dobiera urządzenia do monitorowania warunków przechowywania zapasów i zachodzących w nich zmian
- monitoruje faktyczny stan zapasów w magazynie
- koryguje warunki przechowywania zapasów na podstawie obserwacji zmian w stanie zapasów i odczytów wskazań na urządzeniach monitorujących
- zabezpiecza zapasy przed zniszczeniem, ubytkami i kradzieżą
4. Analizuje miary oceny stanu zapasów w magazynie
Kryteria weryfikacji:
- dobiera wskaźniki do badania poziomu struktury i dynamiki zapasów
- oblicza wielkości zapasów (np. bieżących, maksymalnych, zabezpieczających)
- oblicza dynamikę zmian w wielkości zapasów
- wyznacza na podstawie analizy przepływów optymalną strukturę zapasów
- oblicza wskaźniki rotacji zapasów
- ocenia przepływy magazynowe na podstawie analizy rotacji zapasów
- oblicza pojemność i współczynnik wypełnienia magazynu
- analizuje wykorzystanie przestrzeni magazynowej na podstawie współczynników (np. wypełnienia, pojemności)
- wyjaśnia wpływ różnych czynników na wielkość, strukturę i dynamikę zmian w zapasach
5. Przechowuje zapasy, uwzględniając ich podatność naturalną i techniczną na magazynowanie
Kryteria weryfikacji:
- wymienia czynniki decydujące o podatności naturalnej i technicznej zapasów na magazynowanie
- opisuje metody składowania zapasów w magazynie
- dobiera metodę składowania do podatności naturalnej i technicznej zapasów
- wyznacza na podstawie obliczeń i analizy podatności zapasów przestrzeń niezbędną do magazynowania zapasów
- dobiera optymalne miejsce składowania do podatności naturalnej i technicznej zapasów oraz systemu gospodarowania zapasami
- opisuje systemy lokalizacji zapasów w magazynie
- oznacza lokalizację zapasów w magazynie
6. Przestrzega zasad gospodarowania opakowaniami, materiałami pomocniczymi i odpadami w magazynie
Kryteria weryfikacji:
- wymienia przepisy prawa dotyczące gospodarowania opakowaniami w procesach magazynowania
- opisuje opakowania sklasyfikowane według różnych kryteriów
- wyjaśnia funkcje opakowań
- składuje opakowania, odpady i surowce wtórne zgodnie z przepisami prawa
- dokumentuje gospodarowanie opakowaniami w procesach magazynowych
- wymienia materiały pomocnicze stosowane w procesach w magazynach
- omawia rodzaje odpadów i surowców wtórnych
- zabezpiecza odpady i surowce wtórne zgodnie z przepisami prawa
- wymienia przykłady zagospodarowania materiałów wtórnych
5. Przyjmowanie i wydawanie zapasów
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje systemy zamawiania towarów
Kryteria weryfikacji:
- rozróżnia systemy zaopatrzenia magazynów
- wyjaśnia zależność między systemami zaopatrzenia, magazynowania a systemami produkcji i dystrybucji towarów
- omawia systemy odnawiania zapasów
- dobiera system uzupełniania zapasów zgodnie z organizacją pracy magazynu
- dobiera reguły priorytetów w sterowaniu ruchem zapasów
- opracowuje harmonogram dostaw zgodnie z przyjętym systemem zamawiania
- sporządza zamówienie w języku polskim i języku obcym nowożytnym
2. Oblicza wielkość i termin dostawy zapasów do magazynu
Kryteria weryfikacji:
- wskazuje czynniki, od których zależy wielkość i częstotliwość dostaw do magazynu
- ocenia stan ilościowy i jakościowy zapasów w celu wyznaczenia terminu i wielkości dostawy
- dokonuje obliczeń wielkości i częstotliwości dostaw
- oblicza ekonomiczną wielkość dostawy
3. Przyjmuje towary do magazynu
Kryteria weryfikacji:
- opisuje procedurę przyjęcia towarów do magazynu
- stosuje urządzenia wspomagające przyjęcie towarów do magazynu
- odczytuje oznaczenia na opakowaniach w celu właściwego przyjęcia i zabezpieczenia towarów
- przeprowadza odbiór ilościowy towarów
- przeprowadza odbiór jakościowy towarów
- posługuje się urządzeniami pomiarowymi podczas przyjęcia towarów do magazynu
- dobiera lokalizację magazynową przyjmowanego towaru
4. Wydaje zapasy (np. materiały, wyroby gotowe, towary) z magazynu
Kryteria weryfikacji:
- opisuje procedury wydania zapasów z magazynu
- omawia metody kompletacji
- kompletuje zapasy do wydania zgodnie z zamówieniem klienta lub strukturą wyrobu
- opisuje zabezpieczenia wydawanych do transportu jednostek ładunkowych
- dobiera opakowania do zapasów lub ładunku, środka transportu i warunków zlecenia
- zabezpiecza ładunek zgodnie z przepisami prawa
- oznacza zapasy, ładunki lub opakowania transportowe zgodnie z przepisami prawa
- przeprowadza kontrolę ilościową i jakościową wydawanego zapasu lub ładunku
- omawia i stosuje metody wydań magazynowych
- omawia zależność między rodzajem zastosowanych regałów w magazynie a przyjętą metodą wydań magazynowych
- omawia zależność między rodzajem zapasu a zastosowaną metodą wydań magazynowych
5. Sporządza dokumentację dotyczącą przyjęcia i wydania zapasów
Kryteria weryfikacji:
- określa dokumenty przyjęcia i wydania zapasów z magazynu
- opisuje dokumentację związaną z przepływami magazynowymi
- dobiera informacje do sporządzenia dokumentacji związanej z przepływami magazynowymi zapasów
- sporządza dokumenty przyjęcia zapasów do magazynu
- sporządza dokumenty wydania zapasów z magazynu
- rejestruje zmiany stanu zapasów w dokumentacji magazynowej
- sporządza dokumentację różnic w stanie ilościowym i jakościowym przyjmowanych i wydawanych zapasów
- analizuje dokumenty magazynowe pod względem poprawności zapisów
- poprawia błędy w dokumentacji magazynowej
6. Posługuje się nowoczesnymi technologiami identyfikacji i znakowania zapasów oraz miejsc składowania
Kryteria weryfikacji:
- opisuje nowoczesne technologie identyfikacji i lokalizacji towarów w magazynie i transporcie
- omawia nowoczesne technologie przepływu informacji między jednostkami gospodarującymi
- opisuje nowoczesne technologie monitorowania przepływu i zabezpieczania zapasów lub ładunków
- sporządza etykiety logistyczne
- stosuje nowoczesne systemy znakowania i monitorowania zapasów lub ładunków (standardy gs1)
7. Stosuje systemy informatyczne w procesie magazynowania
Kryteria weryfikacji:
- opisuje systemy informatyczne stosowane w procesie magazynowania
- opisuje systemy monitorowania przepływów magazynowych i międzymagazynowych
- opisuje systemy dokumentowania przepływów magazynowych i międzymagazynowych
- obsługuje programy magazynowe
6. Zabezpieczanie majątku
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Wyjaśnia potrzebę zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
Kryteria weryfikacji:
- uzasadnia konieczność zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
- wymienia przyczyny strat majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
- omawia przepisy prawa regulujące odpowiedzialność materialną pracownika
- omawia zakres odpowiedzialności materialnej pracownika
- omawia konsekwencje braku odpowiedzialności materialnej pracownika
2. Zabezpiecza majątek przedsiębiorstwa znajdujący się w magazynie i majątek powierzony
Kryteria weryfikacji:
- opisuje systemy zabezpieczenia majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
- wymienia urządzenia i akcesoria stosowane do zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie przed kradzieżą, zniszczeniem i ubytkami naturalnymi oraz uszkodzeniem
- zabezpiecza majątek przedsiębiorstwa znajdujący się w magazynie, wykorzystując systemy zabezpieczeń stosowane w magazynie
- identyfikuje nieprawidłowości w systemie zabezpieczeń majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
- opisuje procedurę zgłaszania nieprawidłowości w systemie zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
3. Charakteryzuje metody kontroli stanu ilościowego i jakościowego majątku magazynu oraz zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
- opisuje procedurę przeprowadzania kontroli stanu ilościowego i jakościowego zapasów i wyposażenia magazynu
- rozróżnia metody kontroli i monitoringu stanu ilościowego i jakościowego zapasów oraz wyposażenia magazynu
- uzasadnia potrzebę kontroli i monitoringu stanu zapasów i wyposażenia magazynu
4. Kontroluje stan majątku w magazynie i zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
- rozróżnia metody inwentaryzacji
- wyjaśnia potrzebę przeprowadzania inwentaryzacji
- opisuje procedurę inwentaryzacji
- przygotowuje inwentaryzację zgodnie z przepisami prawa
- uczestniczy w inwentaryzacji w różnych rolach
- sporządza dokumentację dotyczącą inwentaryzacji
5. Oblicza koszty i cenę usług magazynowych
Kryteria weryfikacji:
- określa koszty funkcjonowania magazynu
- oblicza koszty usług magazynowych różnymi metodami kalkulacji
- analizuje koszty świadczonych usług magazynowych
- oblicza ceny świadczonych usług magazynowych zgodnie z przepisami prawa
- różnicuje ceny zgodnie z polityką cenową usług magazynowych
7. Obsługiwanie klientów i kontrahentów
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Prowadzi rozmowę sprzedażową zgodnie z zasadami komunikacji interpersonalnej
Kryteria weryfikacji:
- wyjaśnia zasady prowadzenia rozmowy sprzedażowej
- rozpoznaje potrzeby klientów i kontrahentów w zakresie obsługi magazynowej
- stosuje zasady komunikacji interpersonalnej podczas prowadzenia rozmowy sprzedażowej
2. Przygotowuje ofertę handlową magazynu
Kryteria weryfikacji:
- rozróżnia oferty handlowe magazynu
- wyjaśnia skutki prawne złożenia oferty handlowej
- dobiera ofertę handlową magazynu do potrzeb klienta
- sporządza ofertę handlową magazynu dla klienta lub kontrahenta
3. Przeprowadza proces reklamacji
Kryteria weryfikacji:
- wskazuje odpowiedzialność kontrahentów w procesie przepływu towarów i przechowywania zapasów
- stosuje przepisy prawa dotyczące procedury reklamacji
- wyjaśnia uprawnienia klientów i kontrahentów i ich prawa wynikające z umowy sprzedaży
- rozróżnia uprawnienia wynikające z tytułu gwarancji, rękojmi oraz niezgodności towaru z umową
- sporządza zgłoszenie reklamacyjne
- rozpatruje zasadność zgłoszenia reklamacyjnego
- rozpatruje roszczenia z tytułu reklamacji
- sporządza odpowiedź na reklamację
- zabezpiecza towar przyjęty do oceny rzeczoznawcy
8. Język obcy zawodowy
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Posługuje się podstawowym zasobem środków językowych w języku obcym nowożytnym (ze szczególnym uwzględnieniem środków leksykalnych) umożliwiającym realizację czynności zawodowych w zakresie tematów związanych: a) ze stanowiskiem pracy i jego wyposażeniem; b) z głównymi technologiami stosowanymi w danym zawodzie; c) z dokumentacją związaną z danym zawodem; d) z usługami świadczonymi w danym zawodzie
Kryteria weryfikacji:
- rozpoznaje oraz stosuje środki językowe umożliwiające realizację czynności zawodowych w zakresie: a) czynności wykonywanych na stanowisku pracy, w tym związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy; b) narzędzi, maszyn, urządzeń i materiałów koniecznych do realizacji czynności zawodowych; c) procesów i procedur związanych z realizacją zadań zawodowych; d) formularzy, specyfikacji oraz innych dokumentów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych; e) świadczonych usług, w tym obsługi klienta
2. Rozumie proste wypowiedzi ustne artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka obcego nowożytnego, a także proste wypowiedzi pisemne w języku obcym nowożytnym w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) rozumie proste wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. rozmowy, wiadomości, komunikaty, instrukcje lub filmy instruktażowe, prezentacje) artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka; b) rozumie proste wypowiedzi pisemne dotyczące czynności zawodowych (np. napisy, broszury, instrukcje obsługi, przewodniki, dokumentację zawodową)
Kryteria weryfikacji:
- określa główną myśl wypowiedzi lub tekstu, lub fragmentu wypowiedzi lub tekstu
- znajduje w wypowiedzi lub tekście określone informacje
- rozpoznaje związki między poszczególnymi częściami tekstu
- układa informacje w określonym porządku
3. Samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne w języku obcym nowożytnym, w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. polecenie, komunikat, instrukcję); b) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi pisemne dotyczące czynności zawodowych (np. komunikat, e-mail, instrukcję, wiadomość, CV, list motywacyjny, dokument związany z wykonywanym zawodem - według wzoru)
Kryteria weryfikacji:
- opisuje przedmioty, działania i zjawiska związane z czynnościami zawodowymi
- przedstawia sposób postępowania w różnych sytuacjach zawodowych (np. udziela instrukcji, wskazówek, określa zasady)
- wyraża i uzasadnia swoje stanowisko
- stosuje zasady konstruowania tekstów o różnym charakterze
- stosuje formalny lub nieformalny styl wypowiedzi adekwatnie do sytuacji
4. Uczestniczy w rozmowie w typowych sytuacjach związanych z realizacją zadań zawodowych - reaguje w języku obcym nowożytnym w sposób zrozumiały, adekwatnie do sytuacji komunikacyjnej, ustnie lub w formie prostego tekstu: a) reaguje ustnie (np. podczas rozmowy z innym pracownikiem, klientem, kontrahentem, w tym rozmowy telefonicznej) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych; b) reaguje w formie prostego tekstu pisanego (np. wiadomość, formularz, e-mail, dokument związany z wykonywanym zawodem) w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- rozpoczyna, prowadzi i kończy rozmowę
- uzyskuje i przekazuje informacje i wyjaśnienia
- wyraża swoje opinie i uzasadnia je, pyta o opinie, zgadza się lub nie zgadza z opiniami innych osób
- prowadzi proste negocjacje związane z czynnościami zawodowymi
- stosuje zwroty i formy grzecznościowe
- dostosowuje styl wypowiedzi do sytuacji
5. Zmienia formę przekazu ustnego lub pisemnego w języku obcym nowożytnym w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych
Kryteria weryfikacji:
- przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje zawarte w materiałach wizualnych (np. wykresach, symbolach, piktogramach, schematach) oraz audiowizualnych (np. filmach instruktażowych)
- przekazuje w języku polskim informacje sformułowane w języku obcym nowożytnym
- przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje sformułowane w języku polskim lub w tym języku obcym nowożytnym
- przedstawia publicznie w języku obcym nowożytnym wcześniej opracowany materiał (np. prezentację)
6. Wykorzystuje strategie służące doskonaleniu własnych umiejętności językowych oraz podnoszące świadomość językową: a) wykorzystuje techniki samodzielnej pracy nad nauką języka; b) współdziała w grupie; c) korzysta ze źródeł informacji w języku obcym nowożytnym; d) stosuje strategie komunikacyjne i kompensacyjne
Kryteria weryfikacji:
- korzysta ze słownika dwujęzycznego i jednojęzycznego
- współdziała z innymi osobami, realizując zadania językowe
- korzysta z tekstów w języku obcym nowożytnym, również za pomocą technologii informacyjno-komunikacyjnych
- identyfikuje słowa klucze, internacjonalizmy
- wykorzystuje kontekst (tam, gdzie to możliwe), aby w przybliżeniu określić znaczenie słowa
- upraszcza (jeżeli to konieczne) wypowiedź, zastępuje nieznane słowa innymi, wykorzystuje opis, środki niewerbalne
9. Kompetencje personalne i społeczne
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Przestrzega zasad kultury osobistej i etyki zawodowej
Kryteria weryfikacji:
- stosuje zasady kultury osobistej i ogólnie przyjęte normy zachowania w środowisku pracy
- wyjaśnia, na czym polega zachowanie etyczne w zawodzie
- wskazuje przykłady zachowań etycznych w zawodzie
2. Przestrzega tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
Kryteria weryfikacji:
- pozyskuje dane osobowe zgodnie z przepisami prawa
- przestrzega zasad bezpieczeństwa podczas przetwarzania, przesyłania i przechowywania danych osobowych
- przyjmuje odpowiedzialność za powierzone informacje zawodowe
- respektuje zasady dotyczące przestrzegania tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
- przedstawia konsekwencje nieprzestrzegania tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
3. Panuje wykonanie zadania
Kryteria weryfikacji:
- określa czas realizacji zadań
- realizuje działania w wyznaczonym czasie
- monitoruje realizację zaplanowanych działań
- dokonuje modyfikacji zaplanowanych działań
- dokonuje samooceny wykonanej pracy
4. Ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania
Kryteria weryfikacji:
- przewiduje skutki podejmowanych działań, w tym skutki prawne
- przyjmuje odpowiedzialność za wykonywaną pracę
- ocenia podejmowane działania
- przewiduje konsekwencje niewłaściwego wykonywania czynności zawodowych na stanowisku pracy, w tym posługiwania się niebezpiecznymi substancjami, i niewłaściwej eksploatacji maszyn i urządzeń na stanowisku pracy
5. Wykazuje się kreatywnością i otwartością na zmiany
Kryteria weryfikacji:
- podaje przykłady wpływu zmiany na różne sytuacje życia społecznego i gospodarczego
- proponuje sposoby rozwiązywania problemów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych w nieprzewidywalnych warunkach
6. Stosuje techniki radzenia sobie ze stresem
Kryteria weryfikacji:
- wybiera techniki radzenia sobie ze stresem odpowiednio do sytuacji
- wskazuje najczęstsze przyczyny sytuacji stresowych w pracy zawodowej
- przedstawia różne formy zachowań asertywnych jako sposobów radzenia sobie ze stresem
- rozróżnia techniki rozwiązywania konfliktów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych
- określa skutki stresu
7. Doskonali umiejętności zawodowe
Kryteria weryfikacji:
- pozyskuje informacje zawodoznawcze dotyczące przemysłu z różnych źródeł
- określa zakres umiejętności i kompetencji niezbędnych do wykonywania zawodu
- analizuje własne kompetencje
- wyznacza własne cele rozwoju zawodowego
- wskazuje możliwości podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych
8. Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej
Kryteria weryfikacji:
- identyfikuje sygnały werbalne i niewerbalne
- stosuje aktywne metody słuchania
- prowadzi dyskusję
- udziela informacji zwrotnej
9. Stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów
Kryteria weryfikacji:
- opisuje sposób zapobiegania problemom w zespole realizującym zadania
- opisuje techniki rozwiązywania problemów
- wskazuje, na wybranym przykładzie, metody i techniki rozwiązywania problemu
10. Współpracuje w zespole
Kryteria weryfikacji:
- pracuje w zespole, ponosząc odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania
- przestrzega podziału ról, zadań i odpowiedzialności w zespole
- angażuje się w realizację wspólnych działań zespołu
- modyfikuje sposób zachowania, uwzględniając stanowisko wypracowane wspólnie z innymi członkami zespołu
Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją
# | Instytucje certyfikujące (IC) | Instytucje walidujące |
---|---|---|
1 |
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
|
|
2 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
|
|
3 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
|
|
4 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
|
|
5 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
|
|
6 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
|
|
7 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
|
|
8 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
|
|
9 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
|
Minister właściwy dla kwalifikacji:
Minister Edukacji