Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 4 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2019-09-01
Branża w szkolnictwie branżowym:
spedycyjno-logistyczna (SPL)
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Certyfikat kwalifikacji zawodowej

Informacje o kwalifikacji

W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji

Do egzaminu przystąpić mogą: 1. uczniowie i absolwenci branżowych szkół I stopnia, uczniowie i absolwenci 4-letnich techników oraz uczniowie, słuchacze i absolwenci szkół policealnych, rozpoczynający kształcenie w klasie I tych szkół od roku 2017/2018, a w kolejnych latach w kolejnych klasach/semestrach tych szkół, 2. uczniowie i absolwenci 5-letniego technikum rozpoczynający kształcenie w klasie I tej szkoły od roku 2019/2020, a w kolejnych latach w kolejnych klasach tych szkół, 3. uczniowie i absolwenci 2-letniej branżowej szkoły II stopnia, rozpoczynający kształcenie w klasie I tej szkoły począwszy od roku szkolnego 2020/2021, a w kolejnych latach w kolejnych klasach tych szkół, 4. osoby, które ukończyły kwalifikacyjne kursy zawodowe prowadzone przez podmioty, o których mowa w art. 117 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 59), na których kształcenie rozpocznie się nie wcześniej niż 1 stycznia 2020 r. 5. osoby spełniające warunki określone w przepisach w sprawie egzaminów eksternistycznych - od dnia 1 listopada 2025 r., 6. osoby dorosłe, które ukończyły praktyczną naukę zawodu dorosłych lub przyuczenie do pracy dorosłych, jeżeli program przyuczenia uwzględniał wymagania w podstawie programowej kształcenia w zawodach, zgłoszonych przez starostę do komisji egzaminacyjnej - od dnia 1 listopada 2025 r.

Wymagane kwalifikacje poprzedzające

Opis

Świadectwo ukończenia gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej albo ukończenie 18 roku życia

Informacje dodatkowe

Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego
Kod kwalifikacji (do 2020 roku)
4C01900488
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
13432

Efekty uczenia się

<Rozwiń wszystko>

Zestawy efektów uczenia się

1. Bezpieczeństwo i higiena pracy

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią
Kryteria weryfikacji:
  1. posługuje się terminologią dotyczącą bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
  2. wymienia przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
  3. określa warunki organizacji pracy zapewniające wymagany poziom ochrony zdrowia i życia przed zagrożeniami występującymi w środowisku pracy
  4. określa działania zapobiegające wyrządzeniu szkód w środowisku
  5. opisuje wymagania dotyczące ergonomii pracy
  6. rozróżnia środki gaśnicze ze względu na zakres ich stosowania
2. Charakteryzuje zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia instytucje i służby działające w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
  2. wymienia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska
3. Opisuje prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia prawa i obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
  2. wymienia prawa i obowiązki pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
  3. omawia konsekwencje nieprzestrzegania obowiązków pracownika i pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
4. Określa zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka występujące w środowisku pracy oraz sposoby zapobiegania im
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia czynniki szkodliwe w środowisku pracy
  2. opisuje źródła i rodzaje zagrożeń występujących w środowisku pracy
  3. opisuje wymagania ograniczające wpływ czynników szkodliwych i uciążliwych na organizm człowieka
  4. opisuje sposoby zapobiegania zagrożeniom życia i zdrowia w miejscu pracy
  5. wyjaśnia pojęcia: wypadek przy pracy, choroba zawodowa
  6. wymienia objawy typowych chorób zawodowych
5. Stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej stosowane podczas wykonywania zadań zawodowych
  2. dobiera środki ochrony indywidualnej i zbiorowej do rodzaju wykonywanych prac
6. Przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje bezpieczne i higieniczne warunki pracy na stanowisku pracy
  2. identyfikuje znaki informacyjne dotyczące ochrony przeciwpożarowej
  3. wskazuje zastosowanie gaśnic na podstawie znormalizowanych oznaczeń literowych
  4. opisuje zasady zachowania podczas wykonywania zadań zawodowych z użyciem urządzeń podłączonych do sieci elektrycznej
  5. opisuje zasady ochrony przeciwpożarowej
  6. wyjaśnia zasady prowadzenia gospodarki odpadami, gospodarki wodno-ściekowej oraz gospodarki w zakresie ochrony powietrza
  7. wyjaśnia zasady recyklingu zużytych materiałów pomocniczych
7. Organizuje stanowisko pracy zgodnie z wymogami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
Kryteria weryfikacji:
  1. stosuje zasady organizacji stanowisk pracy związanych z użytkowaniem urządzeń
  2. opisuje wymagania ergonomiczne dla stanowiska pracy
  3. określa działania zapobiegające powstawaniu pożaru lub innego zagrożenia na stanowisku pracy
  4. korzysta z instrukcji obsługi urządzeń technicznych podczas wykonywania zadań zawodowych
8. Udziela pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje podstawowe symptomy wskazujące na stany nagłego zagrożenia zdrowotnego
  2. ocenia sytuację poszkodowanego na podstawie analizy objawów obserwowanych u poszkodowanego
  3. zabezpiecza siebie, poszkodowanego i miejsce wypadku
  4. układa poszkodowanego w pozycji bezpiecznej
  5. powiadamia odpowiednie służby
  6. prezentuje udzielanie pierwszej pomocy w urazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. krwotok, zmiażdżenie, amputacja, złamanie, oparzenie
  7. rezentuje udzielanie pierwszej pomocy w nieurazowych stanach nagłego zagrożenia zdrowotnego, np. omdlenie, zawał, udar
  8. wykonuje resuscytację krążeniowo-oddechową na fantomie zgodnie z wytycznymi Polskiej Rady Resuscytacji i Europejskiej Rady Resuscytacji

2. Podstawy logistyki

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Posługuje się podstawowymi pojęciami z zakresu logistyki
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia pojęcia z zakresu logistyki
  2. określa znaczenie logistyki w gospodarce rynkowej
  3. wyjaśnia wpływ procesów logistycznych na rozwój gospodarki i społeczeństwa
2. Stosuje zasady normalizacji w logistyce
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia podstawowe pojęcia z zakresu normalizacji
  2. wyjaśnia znaczenie normalizacji w procesie gospodarowania i przepływów logistycznych
  3. stosuje normy techniczne w procesach logistycznych
3. Zabezpiecza dokumenty przeznaczone do przechowywania
Kryteria weryfikacji:
  1. przygotowuje dokumenty do przechowywania zgodnie z przepisami prawa
  2. przechowuje dokumenty zgodnie z przepisami prawa
4. Posługuje się miarami statystycznymi do wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia podstawowe pojęcia statystyczne
  2. rozróżnia miary statystyczne
  3. dobiera podstawowe wskaźniki statystyczne do celu badania
  4. oblicza podstawowe wskaźniki statystyczne
  5. korzysta z wyników analizy statystycznej przy wykonywaniu zadań zawodowych
5. Charakteryzuje systemy i procesy logistyczne
Kryteria weryfikacji:
  1. klasyfikuje systemy logistyczne
  2. rozróżnia podsystemy systemu logistycznego
  3. wyjaśnia wpływ systemu logistycznego na sprawność przepływów strumieni towarów, środków finansowych i informacji
  4. wymienia etapy procesów logistycznych w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
  5. opisuje procesy logistyczne w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
  6. opisuje czynności w różnych procesach logistycznych
6. Charakteryzuje przepływy materiałów i procesy logistyczne w produkcji
Kryteria weryfikacji:
  1. rozróżnia systemy produkcyjne
  2. rozróżnia systemy zaopatrzenia produkcji
  3. opisuje przepływy materiałów w procesie logistycznym produkcji
  4. analizuje strukturę wyrobu w celu zaplanowania przepływów logistycznych w produkcji
  5. stosuje dokumenty dotyczące procesów logistycznych produkcji
7. Charakteryzuje przepływy i procesy logistyczne w dystrybucji
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje proces logistyczny dystrybucji
  2. rozróżnia uczestników różnych kanałów dystrybucji
  3. projektuje dystrybucję towarów zgodnie z przyjętymi kryteriami i celami
  4. projektuje prace w węzłach dystrybucyjnych, np. centrum dystrybucji, magazynie regionalnym
8. Rozpoznaje właściwe normy i procedury oceny zgodności podczas realizacji zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia cele normalizacji krajowej
  2. podaje definicję i cechy normy
  3. rozróżnia oznaczenie normy międzynarodowej, europejskiej i krajowej
  4. korzysta ze źródeł informacji dotyczących norm i procedur oceny zgodności

3. Organizowanie pracy magazynu

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje rodzaje i funkcje magazynów i centrów dystrybucji w procesach gospodarczych
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia znaczenie magazynów i magazynowania w procesach produkcji, dystrybucji, w tym wymiany towarowej
  2. wyjaśnia znaczenie magazynów i magazynowania dla gospodarki i bezpieczeństwa państwa
  3. klasyfikuje magazyny według różnych kryteriów
  4. wyjaśnia rolę i znaczenie centrum dystrybucji i centrum logistycznego w procesie przepływu towarów
  5. wyjaśnia rolę punktu rozdziału w procesie logistycznym
  6. określa czynniki wpływające na lokalizację magazynów i centrów dystrybucji
2. Charakteryzuje zapasy w magazynie
Kryteria weryfikacji:
  1. rozróżnia zapasy w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania
  2. wyjaśnia potrzebę utrzymania zapasów w magazynie
  3. wymienia czynniki decydujące o strukturze i wielkości zapasów
3. Optymalizuje zagospodarowanie powierzchni i przestrzeni magazynowej
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje strefy magazynowe z uwzględnieniem różnych układów technologicznych
  2. rozróżnia układy technologiczne magazynów
  3. opisuje zagospodarowanie magazynu zgodnie z przyjętym układem technologicznym
  4. wyjaśnia wpływ układu stref na funkcjonowanie magazynu
  5. określa wskaźniki optymalizacji zagospodarowania powierzchni i przestrzeni magazynowej
  6. stosuje metody wyznaczania najlepszego rozwiązania w zakresie zagospodarowania powierzchni i przestrzeni magazynowej
4. Charakteryzuje urządzenia i wyposażenie magazynowe służące do wykonywania zadań zawodowych
Kryteria weryfikacji:
  1. stosuje urządzenia do składowania zapasów zgodnie z przyjętym systemem składowania zapasów
  2. opisuje urządzenia pomiarowe stosowane w magazynie
  3. opisuje urządzenia pomocnicze w magazynie
  4. opisuje środki transportu wykorzystywane w magazynach
  5. dobiera urządzenia pomiarowe do określania ilości i jakości zapasów
  6. dobiera urządzenia pomocnicze do wykonania zadań zawodowych w magazynie
  7. stosuje urządzenia pomocnicze w procesach magazynowych
  8. stosuje urządzenia transportu bliskiego do przemieszczania zapasów w magazynie
  9. określa zależność między zagospodarowaniem przestrzeni magazynowej, doborem urządzeń technicznych i środków transportu, a efektywnością pracy magazynu
5. Charakteryzuje procesy magazynowe
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia procesy magazynowe
  2. opisuje czynności wykonywane w poszczególnych strefach magazynowych
  3. wskazuje etapy postępowania podczas wykonywania procesów magazynowych
6. Charakteryzuje proces zarządzenia zapasami i magazynem
Kryteria weryfikacji:
  1. określa wpływ przepływu informacji na zarządzanie magazynem i zapasami
  2. dobiera systemy wspomagające zarządzanie magazynem
  3. wyjaśnia wpływ systemów informatycznych na efektywność zarządzania magazynu
  4. opisuje metody zarządzania zapasami
  5. dobiera metody wspomagające proces zarządzania zapasami
  6. stosuje metody wspomagające proces zarządzania zapasami
  7. rozróżnia czynniki mające wpływ na wielkość i strukturę zapasów w różnych podmiotach gospodarujących
  8. wyjaśnia wpływ różnych czynników na wielkość i strukturę zapasów

4. Przechowywanie zapasów

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje cechy zapasów decydujące o sposobie i warunkach magazynowania
Kryteria weryfikacji:
  1. klasyfikuje zapasy na podstawie ich cech fizycznych, chemicznych i biologicznych
  2. wyjaśnia zależność między cechami zapasów a sposobem ich zabezpieczania i przechowywania
  3. omawia zapasy żywnościowe
  4. opisuje cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne zapasów żywnościowych wpływające na czas i miejsce składowania oraz przygotowania do transportu
  5. klasyfikuje zapasy żywnościowe do przechowywania
  6. wymienia parametry przechowywania zapasów żywnościowych
  7. omawia zapasy nieżywnościowe
  8. opisuje cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne zapasów nieżywnościowych wpływające na parametry ich przechowywania i przygotowania do transportu
  9. klasyfikuje zapasy nieżywnościowe do przechowywania
  10. wymienia parametry przechowywania zapasów nieżywnościowych
2. Charakteryzuje parametry przechowywania zapasów
Kryteria weryfikacji:
  1. omawia zmiany jakościowe, w tym biologiczne, chemiczne i fizyczne, oraz ilościowe zachodzące w zapasach w procesach przechowywania
  2. omawia wpływ czynników zewnętrznych na zmiany jakościowe i ilościowe w zapasach
  3. wskazuje przyczyny strat zapasów w procesie przechowywania
  4. opisuje rodzaje podatności zapasów na przechowywanie
  5. wyjaśnia wpływ podatności zapasów na sposób ich przechowywanie
  6. dobiera parametry przechowywania do zapasów
  7. stosuje normy w procesie przechowywania zapasów
  8. przestrzega zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) oraz dobrej praktyki higienicznej - GHP (Good Hygienic Practice) w przechowywaniu zapasów
3. Monitoruje stany zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
  1. określa systemy i urządzenia służące do monitorowania warunków przechowywania zapasów i zachodzących w nich zmian
  2. dobiera urządzenia do monitorowania warunków przechowywania zapasów i zachodzących w nich zmian
  3. monitoruje faktyczny stan zapasów w magazynie
  4. koryguje warunki przechowywania zapasów na podstawie obserwacji zmian w stanie zapasów i odczytów wskazań na urządzeniach monitorujących
  5. zabezpiecza zapasy przed zniszczeniem, ubytkami i kradzieżą
4. Analizuje miary oceny stanu zapasów w magazynie
Kryteria weryfikacji:
  1. dobiera wskaźniki do badania poziomu struktury i dynamiki zapasów
  2. oblicza wielkości zapasów (np. bieżących, maksymalnych, zabezpieczających)
  3. oblicza dynamikę zmian w wielkości zapasów
  4. wyznacza na podstawie analizy przepływów optymalną strukturę zapasów
  5. oblicza wskaźniki rotacji zapasów
  6. ocenia przepływy magazynowe na podstawie analizy rotacji zapasów
  7. oblicza pojemność i współczynnik wypełnienia magazynu
  8. analizuje wykorzystanie przestrzeni magazynowej na podstawie współczynników (np. wypełnienia, pojemności)
  9. wyjaśnia wpływ różnych czynników na wielkość, strukturę i dynamikę zmian w zapasach
5. Przechowuje zapasy, uwzględniając ich podatność naturalną i techniczną na magazynowanie
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia czynniki decydujące o podatności naturalnej i technicznej zapasów na magazynowanie
  2. opisuje metody składowania zapasów w magazynie
  3. dobiera metodę składowania do podatności naturalnej i technicznej zapasów
  4. wyznacza na podstawie obliczeń i analizy podatności zapasów przestrzeń niezbędną do magazynowania zapasów
  5. dobiera optymalne miejsce składowania do podatności naturalnej i technicznej zapasów oraz systemu gospodarowania zapasami
  6. opisuje systemy lokalizacji zapasów w magazynie
  7. oznacza lokalizację zapasów w magazynie
6. Przestrzega zasad gospodarowania opakowaniami, materiałami pomocniczymi i odpadami w magazynie
Kryteria weryfikacji:
  1. wymienia przepisy prawa dotyczące gospodarowania opakowaniami w procesach magazynowania
  2. opisuje opakowania sklasyfikowane według różnych kryteriów
  3. wyjaśnia funkcje opakowań
  4. składuje opakowania, odpady i surowce wtórne zgodnie z przepisami prawa
  5. dokumentuje gospodarowanie opakowaniami w procesach magazynowych
  6. wymienia materiały pomocnicze stosowane w procesach w magazynach
  7. omawia rodzaje odpadów i surowców wtórnych
  8. zabezpiecza odpady i surowce wtórne zgodnie z przepisami prawa
  9. wymienia przykłady zagospodarowania materiałów wtórnych

5. Przyjmowanie i wydawanie zapasów

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Charakteryzuje systemy zamawiania towarów
Kryteria weryfikacji:
  1. rozróżnia systemy zaopatrzenia magazynów
  2. wyjaśnia zależność między systemami zaopatrzenia, magazynowania a systemami produkcji i dystrybucji towarów
  3. omawia systemy odnawiania zapasów
  4. dobiera system uzupełniania zapasów zgodnie z organizacją pracy magazynu
  5. dobiera reguły priorytetów w sterowaniu ruchem zapasów
  6. opracowuje harmonogram dostaw zgodnie z przyjętym systemem zamawiania
  7. sporządza zamówienie w języku polskim i języku obcym nowożytnym
2. Oblicza wielkość i termin dostawy zapasów do magazynu
Kryteria weryfikacji:
  1. wskazuje czynniki, od których zależy wielkość i częstotliwość dostaw do magazynu
  2. ocenia stan ilościowy i jakościowy zapasów w celu wyznaczenia terminu i wielkości dostawy
  3. dokonuje obliczeń wielkości i częstotliwości dostaw
  4. oblicza ekonomiczną wielkość dostawy
3. Przyjmuje towary do magazynu
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje procedurę przyjęcia towarów do magazynu
  2. stosuje urządzenia wspomagające przyjęcie towarów do magazynu
  3. odczytuje oznaczenia na opakowaniach w celu właściwego przyjęcia i zabezpieczenia towarów
  4. przeprowadza odbiór ilościowy towarów
  5. przeprowadza odbiór jakościowy towarów
  6. posługuje się urządzeniami pomiarowymi podczas przyjęcia towarów do magazynu
  7. dobiera lokalizację magazynową przyjmowanego towaru
4. Wydaje zapasy (np. materiały, wyroby gotowe, towary) z magazynu
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje procedury wydania zapasów z magazynu
  2. omawia metody kompletacji
  3. kompletuje zapasy do wydania zgodnie z zamówieniem klienta lub strukturą wyrobu
  4. opisuje zabezpieczenia wydawanych do transportu jednostek ładunkowych
  5. dobiera opakowania do zapasów lub ładunku, środka transportu i warunków zlecenia
  6. zabezpiecza ładunek zgodnie z przepisami prawa
  7. oznacza zapasy, ładunki lub opakowania transportowe zgodnie z przepisami prawa
  8. przeprowadza kontrolę ilościową i jakościową wydawanego zapasu lub ładunku
  9. omawia i stosuje metody wydań magazynowych
  10. omawia zależność między rodzajem zastosowanych regałów w magazynie a przyjętą metodą wydań magazynowych
  11. omawia zależność między rodzajem zapasu a zastosowaną metodą wydań magazynowych
5. Sporządza dokumentację dotyczącą przyjęcia i wydania zapasów
Kryteria weryfikacji:
  1. określa dokumenty przyjęcia i wydania zapasów z magazynu
  2. opisuje dokumentację związaną z przepływami magazynowymi
  3. dobiera informacje do sporządzenia dokumentacji związanej z przepływami magazynowymi zapasów
  4. sporządza dokumenty przyjęcia zapasów do magazynu
  5. sporządza dokumenty wydania zapasów z magazynu
  6. rejestruje zmiany stanu zapasów w dokumentacji magazynowej
  7. sporządza dokumentację różnic w stanie ilościowym i jakościowym przyjmowanych i wydawanych zapasów
  8. analizuje dokumenty magazynowe pod względem poprawności zapisów
  9. poprawia błędy w dokumentacji magazynowej
6. Posługuje się nowoczesnymi technologiami identyfikacji i znakowania zapasów oraz miejsc składowania
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje nowoczesne technologie identyfikacji i lokalizacji towarów w magazynie i transporcie
  2. omawia nowoczesne technologie przepływu informacji między jednostkami gospodarującymi
  3. opisuje nowoczesne technologie monitorowania przepływu i zabezpieczania zapasów lub ładunków
  4. sporządza etykiety logistyczne
  5. stosuje nowoczesne systemy znakowania i monitorowania zapasów lub ładunków (standardy gs1)
7. Stosuje systemy informatyczne w procesie magazynowania
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje systemy informatyczne stosowane w procesie magazynowania
  2. opisuje systemy monitorowania przepływów magazynowych i międzymagazynowych
  3. opisuje systemy dokumentowania przepływów magazynowych i międzymagazynowych
  4. obsługuje programy magazynowe

6. Zabezpieczanie majątku

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Wyjaśnia potrzebę zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
Kryteria weryfikacji:
  1. uzasadnia konieczność zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
  2. wymienia przyczyny strat majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
  3. omawia przepisy prawa regulujące odpowiedzialność materialną pracownika
  4. omawia zakres odpowiedzialności materialnej pracownika
  5. omawia konsekwencje braku odpowiedzialności materialnej pracownika
2. Zabezpiecza majątek przedsiębiorstwa znajdujący się w magazynie i majątek powierzony
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje systemy zabezpieczenia majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
  2. wymienia urządzenia i akcesoria stosowane do zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie przed kradzieżą, zniszczeniem i ubytkami naturalnymi oraz uszkodzeniem
  3. zabezpiecza majątek przedsiębiorstwa znajdujący się w magazynie, wykorzystując systemy zabezpieczeń stosowane w magazynie
  4. identyfikuje nieprawidłowości w systemie zabezpieczeń majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
  5. opisuje procedurę zgłaszania nieprawidłowości w systemie zabezpieczania majątku przedsiębiorstwa znajdującego się w magazynie
3. Charakteryzuje metody kontroli stanu ilościowego i jakościowego majątku magazynu oraz zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje procedurę przeprowadzania kontroli stanu ilościowego i jakościowego zapasów i wyposażenia magazynu
  2. rozróżnia metody kontroli i monitoringu stanu ilościowego i jakościowego zapasów oraz wyposażenia magazynu
  3. uzasadnia potrzebę kontroli i monitoringu stanu zapasów i wyposażenia magazynu
4. Kontroluje stan majątku w magazynie i zapasów magazynowych
Kryteria weryfikacji:
  1. rozróżnia metody inwentaryzacji
  2. wyjaśnia potrzebę przeprowadzania inwentaryzacji
  3. opisuje procedurę inwentaryzacji
  4. przygotowuje inwentaryzację zgodnie z przepisami prawa
  5. uczestniczy w inwentaryzacji w różnych rolach
  6. sporządza dokumentację dotyczącą inwentaryzacji
5. Oblicza koszty i cenę usług magazynowych
Kryteria weryfikacji:
  1. określa koszty funkcjonowania magazynu
  2. oblicza koszty usług magazynowych różnymi metodami kalkulacji
  3. analizuje koszty świadczonych usług magazynowych
  4. oblicza ceny świadczonych usług magazynowych zgodnie z przepisami prawa
  5. różnicuje ceny zgodnie z polityką cenową usług magazynowych

7. Obsługiwanie klientów i kontrahentów

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Prowadzi rozmowę sprzedażową zgodnie z zasadami komunikacji interpersonalnej
Kryteria weryfikacji:
  1. wyjaśnia zasady prowadzenia rozmowy sprzedażowej
  2. rozpoznaje potrzeby klientów i kontrahentów w zakresie obsługi magazynowej
  3. stosuje zasady komunikacji interpersonalnej podczas prowadzenia rozmowy sprzedażowej
2. Przygotowuje ofertę handlową magazynu
Kryteria weryfikacji:
  1. rozróżnia oferty handlowe magazynu
  2. wyjaśnia skutki prawne złożenia oferty handlowej
  3. dobiera ofertę handlową magazynu do potrzeb klienta
  4. sporządza ofertę handlową magazynu dla klienta lub kontrahenta
3. Przeprowadza proces reklamacji
Kryteria weryfikacji:
  1. wskazuje odpowiedzialność kontrahentów w procesie przepływu towarów i przechowywania zapasów
  2. stosuje przepisy prawa dotyczące procedury reklamacji
  3. wyjaśnia uprawnienia klientów i kontrahentów i ich prawa wynikające z umowy sprzedaży
  4. rozróżnia uprawnienia wynikające z tytułu gwarancji, rękojmi oraz niezgodności towaru z umową
  5. sporządza zgłoszenie reklamacyjne
  6. rozpatruje zasadność zgłoszenia reklamacyjnego
  7. rozpatruje roszczenia z tytułu reklamacji
  8. sporządza odpowiedź na reklamację
  9. zabezpiecza towar przyjęty do oceny rzeczoznawcy

8. Język obcy zawodowy

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Posługuje się podstawowym zasobem środków językowych w języku obcym nowożytnym (ze szczególnym uwzględnieniem środków leksykalnych) umożliwiającym realizację czynności zawodowych w zakresie tematów związanych: a) ze stanowiskiem pracy i jego wyposażeniem; b) z głównymi technologiami stosowanymi w danym zawodzie; c) z dokumentacją związaną z danym zawodem; d) z usługami świadczonymi w danym zawodzie
Kryteria weryfikacji:
  1. rozpoznaje oraz stosuje środki językowe umożliwiające realizację czynności zawodowych w zakresie: a) czynności wykonywanych na stanowisku pracy, w tym związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy; b) narzędzi, maszyn, urządzeń i materiałów koniecznych do realizacji czynności zawodowych; c) procesów i procedur związanych z realizacją zadań zawodowych; d) formularzy, specyfikacji oraz innych dokumentów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych; e) świadczonych usług, w tym obsługi klienta
3. Samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne w języku obcym nowożytnym, w zakresie umożliwiającym realizację zadań zawodowych: a) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne dotyczące czynności zawodowych (np. polecenie, komunikat, instrukcję); b) tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi pisemne dotyczące czynności zawodowych (np. komunikat, e-mail, instrukcję, wiadomość, CV, list motywacyjny, dokument związany z wykonywanym zawodem - według wzoru)
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje przedmioty, działania i zjawiska związane z czynnościami zawodowymi
  2. przedstawia sposób postępowania w różnych sytuacjach zawodowych (np. udziela instrukcji, wskazówek, określa zasady)
  3. wyraża i uzasadnia swoje stanowisko
  4. stosuje zasady konstruowania tekstów o różnym charakterze
  5. stosuje formalny lub nieformalny styl wypowiedzi adekwatnie do sytuacji
5. Zmienia formę przekazu ustnego lub pisemnego w języku obcym nowożytnym w typowych sytuacjach związanych z wykonywaniem czynności zawodowych
Kryteria weryfikacji:
  1. przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje zawarte w materiałach wizualnych (np. wykresach, symbolach, piktogramach, schematach) oraz audiowizualnych (np. filmach instruktażowych)
  2. przekazuje w języku polskim informacje sformułowane w języku obcym nowożytnym
  3. przekazuje w języku obcym nowożytnym informacje sformułowane w języku polskim lub w tym języku obcym nowożytnym
  4. przedstawia publicznie w języku obcym nowożytnym wcześniej opracowany materiał (np. prezentację)
6. Wykorzystuje strategie służące doskonaleniu własnych umiejętności językowych oraz podnoszące świadomość językową: a) wykorzystuje techniki samodzielnej pracy nad nauką języka; b) współdziała w grupie; c) korzysta ze źródeł informacji w języku obcym nowożytnym; d) stosuje strategie komunikacyjne i kompensacyjne
Kryteria weryfikacji:
  1. korzysta ze słownika dwujęzycznego i jednojęzycznego
  2. współdziała z innymi osobami, realizując zadania językowe
  3. korzysta z tekstów w języku obcym nowożytnym, również za pomocą technologii informacyjno-komunikacyjnych
  4. identyfikuje słowa klucze, internacjonalizmy
  5. wykorzystuje kontekst (tam, gdzie to możliwe), aby w przybliżeniu określić znaczenie słowa
  6. upraszcza (jeżeli to konieczne) wypowiedź, zastępuje nieznane słowa innymi, wykorzystuje opis, środki niewerbalne

9. Kompetencje personalne i społeczne

<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. Przestrzega zasad kultury osobistej i etyki zawodowej
Kryteria weryfikacji:
  1. stosuje zasady kultury osobistej i ogólnie przyjęte normy zachowania w środowisku pracy
  2. wyjaśnia, na czym polega zachowanie etyczne w zawodzie
  3. wskazuje przykłady zachowań etycznych w zawodzie
2. Przestrzega tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
Kryteria weryfikacji:
  1. pozyskuje dane osobowe zgodnie z przepisami prawa
  2. przestrzega zasad bezpieczeństwa podczas przetwarzania, przesyłania i przechowywania danych osobowych
  3. przyjmuje odpowiedzialność za powierzone informacje zawodowe
  4. respektuje zasady dotyczące przestrzegania tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
  5. przedstawia konsekwencje nieprzestrzegania tajemnicy związanej z wykonywanym zawodem i miejscem pracy
3. Panuje wykonanie zadania
Kryteria weryfikacji:
  1. określa czas realizacji zadań
  2. realizuje działania w wyznaczonym czasie
  3. monitoruje realizację zaplanowanych działań
  4. dokonuje modyfikacji zaplanowanych działań
  5. dokonuje samooceny wykonanej pracy
4. Ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania
Kryteria weryfikacji:
  1. przewiduje skutki podejmowanych działań, w tym skutki prawne
  2. przyjmuje odpowiedzialność za wykonywaną pracę
  3. ocenia podejmowane działania
  4. przewiduje konsekwencje niewłaściwego wykonywania czynności zawodowych na stanowisku pracy, w tym posługiwania się niebezpiecznymi substancjami, i niewłaściwej eksploatacji maszyn i urządzeń na stanowisku pracy
5. Wykazuje się kreatywnością i otwartością na zmiany
Kryteria weryfikacji:
  1. podaje przykłady wpływu zmiany na różne sytuacje życia społecznego i gospodarczego
  2. proponuje sposoby rozwiązywania problemów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych w nieprzewidywalnych warunkach
6. Stosuje techniki radzenia sobie ze stresem
Kryteria weryfikacji:
  1. wybiera techniki radzenia sobie ze stresem odpowiednio do sytuacji
  2. wskazuje najczęstsze przyczyny sytuacji stresowych w pracy zawodowej
  3. przedstawia różne formy zachowań asertywnych jako sposobów radzenia sobie ze stresem
  4. rozróżnia techniki rozwiązywania konfliktów związanych z wykonywaniem zadań zawodowych
  5. określa skutki stresu
7. Doskonali umiejętności zawodowe
Kryteria weryfikacji:
  1. pozyskuje informacje zawodoznawcze dotyczące przemysłu z różnych źródeł
  2. określa zakres umiejętności i kompetencji niezbędnych do wykonywania zawodu
  3. analizuje własne kompetencje
  4. wyznacza własne cele rozwoju zawodowego
  5. wskazuje możliwości podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych
8. Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej
Kryteria weryfikacji:
  1. identyfikuje sygnały werbalne i niewerbalne
  2. stosuje aktywne metody słuchania
  3. prowadzi dyskusję
  4. udziela informacji zwrotnej
9. Stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów
Kryteria weryfikacji:
  1. opisuje sposób zapobiegania problemom w zespole realizującym zadania
  2. opisuje techniki rozwiązywania problemów
  3. wskazuje, na wybranym przykładzie, metody i techniki rozwiązywania problemu
10. Współpracuje w zespole
Kryteria weryfikacji:
  1. pracuje w zespole, ponosząc odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania
  2. przestrzega podziału ról, zadań i odpowiedzialności w zespole
  3. angażuje się w realizację wspólnych działań zespołu
  4. modyfikuje sposób zachowania, uwzględniając stanowisko wypracowane wspólnie z innymi członkami zespołu

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
2
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
3
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
4
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
5
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
6
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
7
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
8
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
9
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

Minister właściwy dla kwalifikacji:

Minister Edukacji

LOKALIZACJA INSTYTUCJI CERTYFIKUJĄCYCH I WALIDUJĄCYCH