
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 3 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Produkcja wyrobów cukierniczych (od 2017)
Skrót nazwy / Symbol kwalifikacji:
TG.04.
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2017-09-01
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie
Informacje o kwalifikacji
W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji
Do egzaminu przystąpić mogą: uczniowie i absolwenci branżowej szkoły I stopnia lub zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub uczniowie i absolwenci technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację lub osoby, które ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie danej kwalifikacji lub osoby, które dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację
Wymagane kwalifikacje poprzedzające
Opis
Świadectwo ukończenia gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej albo ukończenie 18 roku życia
Kwalifikacje poprzedzające
Inne warunki
Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności
Bezterminowo
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 marca 2017 r. w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
13631
Efekty uczenia się
Zestawy efektów uczenia się
1. Magazynowanie surowców cukierniczych
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. rozpoznaje surowce cukiernicze, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji cukierniczej
2. przyjmuje dostawy surowców i półproduktów cukierniczych zgodnie z procedurami
3. przestrzega zasad oceny organoleptycznej surowców cukierniczych
4. ocenia jakość surowców cukierniczych
5. przestrzega zasad rozmieszczania surowców i półproduktów cukierniczych oraz warunków ich magazynowania
6. posługuje się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców cukierniczych
7. obsługuje urządzenia magazynowe
8. prowadzi dokumentację magazynową
9. przestrzega procedur zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
2. Wytwarzanie wyrobów cukierniczych
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. określa rodzaje wyrobów cukierniczych oraz sposoby ich sporządzania
2. posługuje się dokumentacją technologiczną oraz korzysta z receptur cukierniczych
3. planuje proces technologiczny produkcji wyrobów cukierniczych
4. dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych
5. przygotowuje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych
6. dobiera maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji wyrobów cukierniczych
7. obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w procesie produkcji cukierniczej
8. przeprowadza ocenę organoleptyczną wyrobów cukierniczych w poszczególnych fazach procesu technologicznego
9. sporządza półprodukty wyrobów cukierniczych i gotowe wyroby cukiernicze
10. przestrzega Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice
3. Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. opracowuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych
2. dobiera surowce i półprodukty do dekoracji wyrobów cukierniczych
3. dobiera urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do dekorowania wyrobów cukierniczych
4. posługuje się sprzętem i urządzeniami cukierniczymi do dekorowania wyrobów cukierniczych
5. wykonuje elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych
6. dekoruje wyroby cukiernicze
7. dobiera sposoby konfekcjonowania i przechowywania wyrobów cukierniczych
8. obsługuje urządzenia do pakowania i konfekcjonowania wyrobów cukierniczych
9. konfekcjonuje wyroby cukiernicze
10. dobiera urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych
11. obsługuje urządzenia do przechowywania wyrobów cukierniczych
12. magazynuje gotowe wyroby cukiernicze i przygotowuje je do ekspedycji
13. monitoruje krytyczne punkty kontroli zgodnie z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point
Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją
# | Instytucje certyfikujące (IC) | Instytucje walidujące |
---|---|---|
1 |
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
|
|
2 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
|
|
3 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
|
|
4 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
|
|
5 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
|
|
6 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
|
|
7 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
|
|
8 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
|
|
9 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
|
Minister właściwy dla kwalifikacji:
Minister Edukacji