
Kwalifikacja pełna na poziomie 3 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Cukiernik (od 2017)
Skrót nazwy / Symbol kwalifikacji:
751201
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
pełna
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2017-09-01
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Dyplom potwierdzający kwalifikację zawodową w zawodzie lub świadectwo czeladnicze
Krótka charakterystyka kwalifikacji
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: 1) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych; 2) sporządzania półproduktów cukierniczych; 3) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych; 4) dekorowania wyrobów cukierniczych.
Informacje o kwalifikacji
W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji
Aby przystąpić do walidacji prowadzącej do uzyskania dyplomu należy: 1) ukończyć zasadniczą szkołę zawodową w danym zawodzie lub 2) posiadać wykształcenie zasadnicze zawodowe i ukończyć wymagany kwalifikacyjny kurs zawodowy lub 3) posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe i co najmniej dwa lata kształcić się lub pracować w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikacje zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające
Opis
Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe mogą otrzymać: absolwenci branżowej szkoły I stopnia w danym zawodzie lub absolwenci technikum w zawodzie, w zakres którego wchodzi dany zawód lub osoby, które posiadają wykształcenie zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe i ukończyły kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie kwalifikacji wyodrębnionej w danym zawodzie lub osoby, które posiadają wykształcenie zasadnicze zawodowe lub zasadnicze branżowe i co najmniej dwa lata kształciły się lub pracowały w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację, oraz zdały egzamin potwierdzający kwalifikację wyodrębnioną w zawodzie: TG.04.
Kwalifikacje poprzedzające
Inne warunki
Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności
Bezterminowo
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 marca 2017 r. w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
13787
Efekty uczenia się
Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się
Poniżej efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów, w tym kompetencje personalne i społeczne, oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru kształcenia, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie (cząstkowych) znajdują się w zakładce "Efekty uczenia się" odnoszącej się do konkretnej kwalifikacji cząstkowej. Aby sprawdzić, jakie kwalifikacje wchodzą w skład danego zawodu należy wejść w zakładkę powyżej "Informacje o w kwalifikacji", dalej "Wymagane kwalifikacje poprzedzające i inne warunki jakie są niezbędne do uzyskania kwalifikacji", "Kwalifikacje poprzedzające"
Zestawy efektów uczenia się
1. (BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią
2. rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce
3. określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
4. przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych
5. określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy
6. określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka
7. organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
8. stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych
9. przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
10. udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia
2. (PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej
2. stosuje przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego
3. stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej
4. rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi
5. analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży
6. inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży
7. przygotowuje dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej
8. prowadzi korespondencję związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej
9. obsługuje urządzenia biurowe oraz stosuje programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej
10. planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej
11. planuje działania związane z wprowadzaniem innowacyjnych rozwiązań
12. stosuje zasady normalizacji
13. optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej
3. (JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych) umożliwiających realizację zadań zawodowych
2. interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka
3. analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych
4. formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy
5. korzysta z obcojęzycznych źródeł informacji
4. (KPS). Kompetencje personalne i społeczne
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. przestrzega zasad kultury i etyki
2. jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań
3. potrafi planować działania i zarządzać czasem
4. przewiduje skutki podejmowanych działań
5. ponosi odpowiedzialność za podejmowane działania
6. jest otwarty na zmiany
7. stosuje techniki radzenia sobie ze stresem
8. aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe
9. przestrzega tajemnicy zawodowej
10. negocjuje warunki porozumień
11. jest komunikatywny
12. stosuje metody i techniki rozwiązywania problemów
13. współpracuje w zespole
5. PKZ(TG.b) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia m.in. w zawodzie cukiernik
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. stosuje przepisy prawa dotyczące produkcji wyrobów spożywczych
2. określa wartość odżywczą produktów spożywczych
3. wyjaśnia rolę drobnoustrojów w produkcji wyrobów spożywczych
4. charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych
5. rozróżnia metody utrwalania żywności i określa ich wpływ na jakość i trwałość wyrobów spożywczych
6. interpretuje rysunki techniczne i schematy maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych
7. rozróżnia części oraz zespoły maszyn i urządzeń
8. rozróżnia maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych
9. posługuje się instrukcjami obsługi maszyn stosowanych w produkcji oraz dokumentacją technologiczną
10. rozpoznaje instalacje techniczne stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego
11. rozpoznaje urządzenia do uzdatniania wody, oczyszczania ścieków i powietrza oraz urządzenia energetyczne
12. posługuje się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym
13. określa zagrożenia dla środowiska związane z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom
14. identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności i monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z zasadami GHP (ang. Good Hygiene Practice), zasadami GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point)
15. stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją
# | Instytucje certyfikujące (IC) | Instytucje walidujące |
---|---|---|
1 |
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
|
|
2 |
Krotoszyńska Izba Rzemieślnicza
|
|
3 |
Dolnośląska Izba Rzemieślnicza (Wrocław)
|
|
4 |
Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości (Zielona Góra)
|
|
5 |
Lubelska Izba Rzemieślnicza
|
|
6 |
Zachodniopomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Szczecin)
|
|
7 |
Izba Rzemieślnicza w Wyszkowie
|
|
8 |
Kaliska Izba Rzemieślnicza w Kaliszu
|
|
9 |
Izba Rzemieślnicza w Rybniku
|
|
10 |
Izba Rzemieślnicza Lubelszczyzny (Lublin)
|
|
11 |
Mazowiecka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Warszawa)
|
|
12 |
Toruńska Izba Rzemieślnicza
|
|
13 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
|
|
14 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
|
|
15 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
|
|
16 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
|
|
17 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
|
|
18 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
|
|
19 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
|
|
20 |
Izba Rzemieślnicza Mazowsza, Kurpi i Podlasia (Warszawa)
|
|
21 |
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości (Tarnów)
|
|
22 |
Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości (Białystok)
|
|
23 |
Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Kraków)
|
|
24 |
Beskidzka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Bielsko-Biała)
|
|
25 |
Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
|
|
26 |
Częstochowska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości
|
|
27 |
Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw (Gdańsk)
|
|
28 |
Lubuska Izba Rzemieślnicza w Gorzowie Wlkp.
|
|
29 |
Izba Rzemieślnicza w Kaliszu
|
|
30 |
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości (Katowice)
|
|
31 |
Izba Rzemieślników i Przedsiębiorców (Kielce)
|
|
32 |
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Lublin)
|
|
33 |
Izba Rzemieślnicza w Szczecinie
|
|
34 |
Izba Rzemieślnicza (Łódź)
|
|
35 |
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Nowy Sącz)
|
|
36 |
Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości (Olsztyn)
|
|
37 |
Izba Rzemieślnicza (Opole)
|
|
38 |
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
|
|
39 |
Izba Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości (Radom)
|
|
40 |
Izba Rzemieślnicza (Rzeszów)
|
|
41 |
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego (Słupsk)
|
|
42 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
|
Minister właściwy dla kwalifikacji:
Minister Edukacji