Kwalifikacja pełna na poziomie 6 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
pełna
Kategoria:
studia wyższe
Poziom studiów
I stopnia
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji:
Dyplom

Krótka charakterystyka kwalifikacji

Absolwent studiów inżynierskich na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji jest przygotowany do wykonywania zadań z zakresu inżynierii produkcji rolno-spożywczej oraz inżynierii przetwórstwa poza żywnościowego surowców biologicznych, w tym: projektowania nowych oraz udoskonalania istniejących procesów i systemów produkcyjnych, planowania, organizowania, sterowania i kontroli procesów, nadzorowania systemów zarządzania, logistyki, zarządzania inwestycjami rzeczowymi, formułowania zadań z zakresu technologii zarządzania, transferu technologii i innowacyjności. Posiada wiedzę inżynierską i menadżerską z zakresu produkcji i przetwórstwa surowców pochodzenia biologicznego o docelowym przeznaczeniu żywnościowym i nieżywnościowym. Zna podstawowe zagadnienia z zakresu mikro i makroekonomii, marketingu, prawa gospodarczego, badań operacyjnych oraz specyficznych uwarunkowań prowadzenia produkcji i przetwórstwa surowców rolniczych, a także metody rachunku kosztów i oceny efektywności inwestycji. Dysponuje wiedzą z zakresu techniki i technologii przetwórstwa, logistyki oraz zarządzania produkcją i usługami. Jest przygotowany do zarządzania procesami produkcyjnymi w inżynierii produkcji rolno-spożywczej, organizowania i zarządzania personelem oraz koordynowania prac zespołów pracowniczych, udziału w realizacji i wdrażaniu prac badawczych i rozwojowych dotyczących innowacji technologicznych i organizacyjnych oraz udziału w pracach dotyczących doradztwa technicznego i organizacyjnego. Osoba posiadająca ww. kwalifikację jest przygotowana do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach z branży spożywczej i rolniczej, zarówno produkcyjnych jak i usługowych. Zdobyta wiedza i umiejetności predysponują absolwenta do pracy na stanowiskach szczebla zarządzania w przedsiebiorstwach specjalizujących się w handlu, produkcji oraz przetwórstwie surowców biologicznych, a także w jednostkach administracji publicznej i instytucjach doradczych realizujących zadania z zakresu obsługi rolnictwa i gospodarki zywnościowej. Absolwent może podjąć pracę jako inżynier, specjalista, kierownik ds.: jakości, planowania produkcji i technologii procesu, optymalizacji, kontroli produkcji itp. Posiadając wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii produkcji oraz nauk ekonomicznych i o zarządzaniu, jest predysponowany zawodowo do pełnienia funkcji na stanowiskach wymagających zarówno specjalistycznych kompetencji z zakresu tematyki technicznej wybranej branży, np. z zakresu komputerowego modelowania i symulacji procesów produkcyjnych, projektowania i uruchamiania systemów technicznych czy programowania jak i kompetencji miękkich np. z zakresu działania w zespole, zarządzania zasobami ludzkimi, organizowania harmonogramów pracy. Absolwenci studiów I stopnia mogą pracować jako: inżynier procesów produkcyjnych; inżynier wsparcia produkcji; inżynier procesów logistycznych; inżynier zapewnienia jakości; inżynier procesów biznesowych. Zajęcia prowadzone w profesjonalnych laboratoriach, a także w formie warsztatów i wizyt studyjnych oraz praktyka technologiczna i projektowa, pozwalają absolwentowi na zdobcie zarówno teoretycznych podstaw jak i praktycznych umiejętności z zakresu inżynierii produkcji rolno-spożywczej i przetwórstwa poza żywnościowego, a także zarządzania zasobami ludzkimi. Absolwent jest zatem przygotowany na założenie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej w tym zakresie oraz w usługach.

Informacje o kwalifikacji

Informacje o kierunku studiów

Status studiów
Prowadzone
Tytuł zawodowy / Stopień
Inżynier lub inny równorzędny
Profil studiów
Ogólnoakademicki
Forma prowadzenia studiów
Studia niestacjonarne
Język kształcenia
język polski
Związek z zawodami lub sektorami zawodowymi
Po uzyskaniu kwalifikacji inżyniera, absolwent uzyskuje uprawnienia do zatrudnienia na stanowiskach inżyniera, specjalisty, doradcy, konsultanta. Absolwent potrafi wykorzystać wiedzę z wybranego zakresu inżynierii produkcji oraz nauk ekonomicznych i nauk o zarządzaniu do efektywnej pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach produkcyjnych, jednostkach projektowych i doradczych zajmujących się wybranymi problemami inżynierii produkcji, jednostkach gospodarczych oraz administracyjnych. Dyplom ukończenia studiów inzynierskich stanowi poświadczenie o zdobytych kwalifikacjach. Jest potwierdzeniem, że legitymujący się nim absolwent ma odpowiednie kompetencje i uprawnienia zawodowe z zakresu zarządzania i inżynierii produkcji. Poprzez wiedzę i umiejętności z zakresu obsługi specjalistycznego oprogramowania m.in. AutoCad, Inventor, ułatwiającego projektowanie urządzeń i systemów technicznych, student/absolwent może przystąpić do egzaminów certyfikujących w firmie AutoDesk. Efekty uczenia zdefiniowane dla kwalifikacji zgodne z 6 poziomem Polskiej Ramy Kwalifikacyjnej (P6S).
Dodatkowe informacje na temat kwalifikacji
Program studiów pozwala na uzyskanie wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności związanych z zarządzaniem i inżynierią produkcji. Łączy także wiedzę techniczną, biologiczną i ekonomiczną, co ułatwia podjęcie własnej działalności gospodarczej lub zatrudnienie się w przedsiębiorstwach o różnym profilu produkcyjnym i usługowym. Znajomość profesjonalnych programów komputerowych, automatyki i energetyki koresponduje z potrzebami współczesnego rynku pracy. Absolwent studiów inżynierskich ma prawo ubiegania się o przyjęcie na studia magisterskie (II stopnia) na tym samym kierunku lub na kierunkach pokrewnych. Ma również możliwość podjęcia studiów podyplomowych.

Informacje dodatkowe

Liczba punktów ECTS
210
Czas trwania studiów - liczba semestrów
7
Kod ISCED
0721 - Przetwórstwo żywności
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
31642

Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją

# Instytucje certyfikujące (IC) Instytucje walidujące
1
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Lista

LOKALIZACJA INSTYTUCJI CERTYFIKUJĄCYCH I WALIDUJĄCYCH