
Kwalifikacja cząstkowa na poziomie 4 Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji
Świadczenie usług w zakresie dietetyki (od 2012)
Skrót nazwy / Symbol kwalifikacji:
Z.16.
Status:
włączona funkcjonująca
Rodzaj:
cząstkowa
Kategoria:
szkolnictwo branżowe
Data włączenia do ZSK:
2012-09-01
Informacje o kwalifikacji
W razie potrzeby warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji
Do egzaminu przystąpić mogą: słuchacze i absolwenci szkoły policealnej w zawodzie, w którym wyodrębniono daną kwalifikację
Wymagane kwalifikacje poprzedzające
Opis
Świadectwo potwierdzające wykształcenie średnie lub średnie branżowe
Okres ważności dokumentu potwierdzającego nadanie kwalifikacji i warunki przedłużenia jego ważności
Absolwenci szkoły policealnej - do zakończenia roku szkolnego 2024/2025
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna włączenia kwalifikacji do ZSK
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego
Kod kwalifikacji (od 2020 roku)
37781
Efekty uczenia się
Zestawy efektów uczenia się
1. Planowanie żywienia osób zdrowych i chorych
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. rozróżnia produkty spożywcze pod względem ich przydatności w żywieniu dietetycznym
2. posługuje się aktualnymi tabelami składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
3. przestrzega zasad racjonalnego żywienia różnych grup populacyjnych
4. przestrzega norm żywienia i stosuje standardy żywienia dietetycznego
5. opracowuje dzienne racje pokarmowe
6. opracowuje i wykorzystuje receptury sporządzania potraw i napojów
7. planuje i ocenia jadłospisy pod względem ilościowym i jakościowym
8. posługuje się programami komputerowymi do planowania i oceny jadłospisów
9. sporządza kalkulację kosztów potraw i posiłków w żywieniu indywidualnym i zbiorowym.
2. Prowadzenie i nadzorowanie żywienia osób zdrowych i chorych
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. rozróżnia asortyment produktów spożywczych
2. analizuje wartość odżywczą produktów spożywczych i potraw
3. stosuje system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) oraz przestrzega Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice)
4. organizuje i nadzoruje proces produkcyjny potraw
5. dobiera metody i techniki obróbki wstępnej produktów spożywczych
6. przygotowuje potrawy z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych dla osób zdrowych i chorych
7. prowadzi leczenie żywieniowe na zlecenie, przy współpracy i pod nadzorem lekarza
8. organizuje i nadzoruje ekspedycję potraw
9. prowadzi dokumentację dotyczącą żywienia
10. dobiera metody utrwalania żywności
11. opisuje zmiany wartości odżywczej żywności zachodzące w czasie jej przechowywania
12. prowadzi instruktaż dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice).
3. Ocena sposobu żywienia osób zdrowych i chorych
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. charakteryzuje makroskładniki i mikroskładniki pokarmowe oraz określa ich rolę w organizmie
2. analizuje metabolizm składników pokarmowych
3. identyfikuje źródła pokarmowe składników odżywczych
4. stosuje standardowe metody oceny sposobu żywienia
5. oblicza wartość energetyczną i odżywczą napojów i potraw
6. posługuje się programami komputerowymi do oceny sposobu żywienia
7. porównuje wartość energetyczną i odżywczą racji pokarmowych z normami
8. określa błędy żywieniowe i rozpoznaje skutki nieprawidłowego żywienia
9. monitoruje i koryguje sposób żywienia na podstawie określonych wskaźników
10. określa rolę i zadania instytucji zajmujących się żywieniem człowieka.
4. Prowadzenie poradnictwa dietetycznego i działalności oświatowej w zakresie żywienia
<Rozwiń zestaw>
Poszczególne efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
1. rozróżnia i stosuje metody edukacyjne w zakresie żywienia
2. promuje zasady żywienia dietetycznego
3. stosuje standardy postępowania dietetycznego
4. prowadzi wywiad żywieniowy
5. wyjaśnia skutki nieprawidłowego żywienia lub braku pożywienia
6. analizuje wpływ składników nieodżywczych i używek na organizm
7. wyjaśnia związek pomiędzy żywieniem a występowaniem chorób dietozależnych
8. prowadzi edukację w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych i przeciwdziałania toksykomanii
9. określa społeczne i ekonomiczne uwarunkowania chorób dietozależnych
10. rozróżnia alternatywne metody żywienia
11. interpretuje wyniki badań pacjentów na podstawie norm
12. udziela porad osobom chorym w doborze diet
13. stosuje markery stanu odżywienia
14. propaguje zasady racjonalnego żywienia
15. realizuje strategię promocji zdrowia według programów przyjętych w Polsce, Europie i na świecie
16. stosuje przepisy prawa żywnościowego.
Instytucje certyfikujące i podmioty powiązane z kwalifikacją
# | Instytucje certyfikujące (IC) | Instytucje walidujące |
---|---|---|
1 |
Okręgowe Komisje Egzaminacyjne
|
|
2 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łomży
|
|
3 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku
|
|
4 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Warszawie
|
|
5 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu
|
|
6 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi
|
|
7 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna we Wrocławiu
|
|
8 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie
|
|
9 |
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie
|
Minister właściwy dla kwalifikacji:
Minister Edukacji