Pięć kwalifikacji wolnorynkowych z kilku branż włączono do systemu. Sprawdź, jakie kwalifikacje możesz zdobyć.
Nazwa kwalifikacji: Planowanie i realizowanie usług konferencyjnych
Wnioskodawca: Zofia Leś UNLIMITED
Minister właściwy: Minister Sportu i Turystyki
Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), Europejskiej Ramy Kwalifikacji (ERK): 5
Pierwsza instytucja certyfikująca (IC): ...? [chcesz być IC — WEJDŹ TUTAJ]
Osoba posiadająca kwalifikację samodzielnie przygotowuje oferty w oparciu o bieżące trendy rynkowe i społeczne. Przygotowuje plan i koordynuje organizację usług konferencyjnych. Osoba posiadająca kwalifikację samodzielnie przygotowuje oferty w oparciu o bieżące trendy rynkowe i społeczne. Przygotowuje plan i koordynuje organizację usług konferencyjnych. Na etapie planowania diagnozuje potrzeby związane z organizacją usługi konferencyjnej, pozyskuje niezbędne dane dotyczące liczby uczestników, warunków realizacji, grupy odbiorców, budżetu związanego z realizacją usługi konferencyjnej itp. Jest również przygotowana do ustalenia planu – agendy dotyczącej realizacji usługi, w tym koordynuje działania i wykonywanie zadań. Na etapie realizacji nadzoruje i koordynuje procesy związane z właściwym wykonaniem usługi konferencyjnej. Utrzymuje bieżący kontakt z wykonawcami usługi, a także ze zlecającym realizację usługi oraz podmiotami zewnętrznymi.
Nazwa kwalifikacji: Obsługa i karmienie koni
Wnioskodawca: Fundacja Polska Akademia Jeździecka
Minister właściwy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), Europejskiej Ramy Kwalifikacji (ERK): 3
Pierwsza instytucja certyfikująca (IC): ...? [chcesz być IC — WEJDŹ TUTAJ]
Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do zajmowania się końmi w stadninach i innych ośrodkach hodowlanych lub jeździeckich. Pomaga przygotować zbilansowaną paszę i zadaje ją zgodnie z wytycznymi. Sprawdza ogólny stan zdrowia koni oraz zapewnia im odpowiednią opiekę. W swojej codziennej pracy posługuje się sprzętem, narzędziami i urządzeniami stajennymi. Potrafi zabezpieczyć i przechowywać dostarczoną paszę. Jest gotowa do prowadzenia miesięcznej ewidencji paszowej. Sprawdza i przegląda funkcjonowanie urządzeń, jak również zgłasza konieczne naprawy. Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do pomocy w transporcie koni, ich odbioru i lokowaniu.
Nazwa kwalifikacji: Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka – Serowar Farmerski
Wnioskodawca: Fundacja wspieranie serowarstwa farmerskiego - Na serio
Minister właściwy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), Europejskiej Ramy Kwalifikacji (ERK): 5
Pierwsza instytucja certyfikująca (IC): ...? [chcesz być IC — WEJDŹ TUTAJ]
Osoba posiadająca kwalifikację jest gotowa do samodzielnego przygotowywania serów i innych wyrobów z mleka. Przygotowuje surowce i materiały dodatkowe, produkuje wyroby z mleka, stosując niezbędne maszyny i urządzenia, oraz przygotowuje wyroby do dojrzewania i transportu. W czasie swojej pracy posługuje się wiedzą z zakresu technologii mleczarstwa oraz procesów zachodzących w mleku i wyrobach z niego. Klasyfikuje wyroby z mleka. Posiada wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności oraz tworzenia bilansów materiałowych procesu produkcji. W czasie pracy przestrzega zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.
Nazwa kwalifikacji: Przygotowywanie i serwowanie herbat i naparów
Wnioskodawca: Centrum Szkolenia Barmanów
Minister właściwy: Minister Sportu i Turystyki
Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), Europejskiej Ramy Kwalifikacji (ERK): 4
Pierwsza instytucja certyfikująca (IC): ...? [chcesz być IC — WEJDŹ TUTAJ]
Osoba posiadająca kwalifikację "Przygotowywanie i serwowanie herbat i naparów" jest przygotowana do samodzielnego parzenia i serwowania naparów herbacianych z suszy owocowych i ziołowych. Posiada wiedzę z zakresu rodzajów i gatunków herbat, ich historii i pochodzenia. Zna też ich właściwości (w tym prozdrowotne), zastosowanie oraz sposoby parzenia herbat, naparów ziołowych i owocowych. Posługuje się specjalistycznym sprzętem do parzenia i serwowania herbat i różnych naparów. Rozpoznaje herbaty oraz napary i dobiera je do różnego rodzaju deserów i potraw, oraz posiada wiedzę dotyczącą wykorzystania herbat i naparów do napojów mieszanych z alkoholem i bezalkoholowych.
Nazwa kwalifikacji: Prowadzenie promocji zdrowia psychicznego, profilaktyki uniwersalnej w zakresie używania substancji psychoaktywnych i zaburzeń behawioralnych
Wnioskodawca: Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom
Minister właściwy: Minister Zdrowia
Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji (PRK), Europejskiej Ramy Kwalifikacji (ERK): 6
Pierwsza instytucja certyfikująca (IC): ...? [chcesz być IC — WEJDŹ TUTAJ]
Osoba posiadająca kwalifikację jest przygotowana do samodzielnego prowadzenia programów profilaktyki uniwersalnej, opartych na naukowych podstawach, zapobiegających rozwojowi zachowań ryzykownych ze szczególnym uwzględnieniem tych związanych z używaniem substancji psychoaktywnych i zaburzeniami behawioralnymi. W swojej pracy wykorzystuje wiedzę o standardach jakości obowiązujących w profilaktyce i ewaluacji programów profilaktycznych, stosuje różnorodne techniki oraz metody prowadzenia zajęć, a także potrafi przeprowadzić ewaluację procesu realizacji programu.
Informacje dodatkowe:
- Instytucje zainteresowane ubieganiem się o nadanie uprawnień do certyfikowania tej kwalifikacji zapraszamy TUTAJ.
- Wnioski o włączenie kwalifikacji znajdziesz w zakładce "Nowe wnioski".
- Jeżeli masz pomysł na nową kwalifikację napisz na adres: opis@ibe.edu.pl.
W rejestrze jest już 254 kwalifikacji wolnorynkowych. W odpowiedzi na potrzeby rynku pracy oferta kwalifikacji w systemie sukcesywnie się poszerza.
Znajdź kwalifikację w Rejestrze
#FunduszeUE